Läs även Hanna Olvenmarks tips: ”Att göra saker själv blir nästan alltid billigare”

Tips! Så fixar du en bra och billig buffé

Hanna Olvenmark delar recept under namnet ”Portionen under tian”. Här är några av hennes tips för hur man håller ner kostnaderna när man bjuder på buffé.

Servera på mindre tallrikar så tar gästerna lite i taget och kan fylla på i stället, och det blir inte så mycket svinn.

Lägg inte fram allt direkt utan fyll på lite i taget. Då kan du spara maten om det blir något över.

Portionera upp de dyra sakerna i mindre bitar eller småportioner. Då kan man få smaken men äter sig inte mätt på dem.

Enkla saker som några goda röror lyfter en buffé. Kombinera med bröd som drygar ut. Baka själv så blir det billigare och uppfattas ofta som lyxigare.

Kruditéer, grönsaker och morotsstavar är bra plockmat, välj sånt som är i säsong så blir det både billigare och mer hållbart.

Vill du bjuda på något lite lyxigare? Inled med det, till exempel en god välkomstdrink, så kan resten av buffén vara lite enklare.

Potatis- och ajvarpiroger

Matiga små piroger fyllda med smakrik ajvar- och potatisröra är praktisk mingelmat som går fint att förbereda. Blir det några över är det bara att stoppa dem i frysen.

• Läs hela receptet här

Två goda röror

Eget fröknäcke, kruditéer och goda röror är ett trevligt inslag på festen. Testa att göra egen hummus – på kikärtor eller gråärtor – och en smakrik paprikaröra.

• Läs hela receptet här

Fröknäcke

Att baka eget bröd är ett riktigt bra sparknep. Och känns lyxigt!

• Läs hela receptet här

Potatissallad med belugalinser och citrondressing

Belugalinser håller formen bra när de kokas och har en fin, lite nötig smak. Blanda dem i potatissalladen för lite extra textur. Potatissalladen blir dessutom matigare.

• Läs hela receptet här

Vit pizza med potatis och kronärtskockskräm

Kronärtskockskrämen och toppningen kan förberedas om du vill baka pizzan i sista sekunden. Men den kan också serveras ljummen m logistiken är svår att få till.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version