Peterskyrkan i Rom fylls på lördagen med dignitärer från hela världen som vill ta ett sista farväl av påve Franciskus, som somnade in tidigare i veckan.
Mångas blickar kommer dock att riktas lika mycket mot den avlidne påven som mot en av gästerna.
Med Donald Trump närvarande i kyrkan pekar mycket mot att begravningen förvandlas till en arena för storpolitik och diplomati.
För EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen innebär lördagens sammankomst nämligen en sällsynt möjlighet att få till ett möte med den amerikanske presidenten. Trots att det snart har gått 100 dagar sedan maktskiftet i Vita huset har han och hon ännu inte träffats.
Ursula von der Leyen har upprepade gånger försökt få till ett samtal med Donald Trump, men har hittills fått kalla handen.
Trump har aldrig hymlat med att han inte ser EU som en rättmätig samtalspartner och att han betraktar Ursula von der Leyen som en icke-folkvald byråkrat.
(EU-kommissionens ordförande utses i en sluten process där EU:s stats- och regeringschefer gör upp om nomineringen. Därefter får det folkvalda EU-parlamentet rösta om att godkänna henne).
Sedan Donald Trump tillträdde har ett antal utländska ledare bjudits in till Ovala rummet. Men inbjudningarna har skett mycket selektivt och framför allt gått till dem som Trump själv hyser respekt för. Bland EU-länderna är det endast Italiens premiärminister Georgia Meloni och Frankrikes president Emmanuel Macron som hittills förärats ett besök.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre var där i torsdags, men så är Norge heller inte medlem i EU.
Finlands president Alexander Stubb spelade nyligen golf med sin amerikanska motsvarighet, men fick nöja sig med ett inofficiellt besök i Florida.
I Bryssel är förhoppningarna stora på att Ursula von der Leyen ska lyckas få till ett möte med Donald Trump i Rom, som är hans första utlandsbesök som relativt nytillträdd president.
Men på frågor om huruvida ett möte mellan henne och Donald Trump har planerats in har EU-kommissionen svarat undvikande.
– Besöket på lördag sker av en annan orsak. Det är påvens begravning och det är anledningen till resan till Rom. Men jag kan inte utesluta att bilaterala möten hålls, säger en talesperson från EU-kommissionen.
– Om möjligheter uppstår i anslutning till begravningen kommer de naturligtvis att användas.
Sedan Donald Trump på nytt blev USA:s president har relationerna till EU försämrats kraftigt. Uttalanden som att EU skapades för att ”jävlas med USA” och omdömen om européerna som ”patetiska”, har varvats med chockhöjda tullar och frågetecken kring USA:s militära engagemang i Europa.
Läs mer:
Så ska röken få rätt färg när nya påven utses