Under våren 2023 avslöjade DN hur förlossningsskadade kvinnor i Skaraborg fått sin livmoder och ibland även äggstockar bortopererade i onödan. Kvinnorna var i fertil ålder och hade alla träffat samma gynekolog.

Efter publiceringen utlovade Skaraborgs sjukhus en egen utredning. Den blev klar före sommaren och kommer fram till att gynekologen fattat viktiga medicinska beslut utifrån ovetenskapliga teorier. Teorierna kretsar kring en allvarlig bindvävsdiagnos, Ehlers-Danlos Syndrom, EDS.

Isabelle Ottersten är en av kvinnorna som har berättat öppet i DN om hur hon fick livmodern bortopererad på Skaraborgs sjukhus trots att hon hade barnlängtan. Hon har även deltagit i sjukhusets utredning.

– Jag tyckte att det märktes en vändning i deras bemötande vid något tillfälle och då tänkte jag, nu förstår de att det här är fel på riktigt, säger hon.

Enligt sjukhuset har samtliga nio kvinnor som har ingått i utredningen drabbats av allvarliga vårdskador eller riskerat att göra det. Förutom rådet att operera bort livmodern mot bakgrund av EDS har kvinnor felaktigt ordinerats läkemedel mot blödning, avråtts från att använda preventivmedel med hormoner och fått rådet att operera bort sina äggstockar, bland annat. De har inte fått några alternativ eller möjlighet att fatta informerade beslut. Flera kvinnor har också felaktigt avråtts från att bli gravida på nytt. Isabelle Ottersten är en av dem.

– Sjukhuset har förstått allvaret i det här vilket är skönt. Men det ger inte mig min livmoder tillbaka, säger hon.

Hon blev inte bra efter operationen och har inte vågat söka vård på nytt efter upplevelserna på Skaraborgs sjukhus, berättar hon.

– Det är något jag kommer behöva ta tag i.

En annan av gynekologens patienter är Nathalie Buchmann. Hon var bara 27 år när hon fick livmodern bortopererad. På universitetssjukhuset i Linköping har hon nu fått veta att hon har en allvarlig muskelbristning, en förlossningsskada som kan förklara hennes problem. Hon har genomgått en ny operation men har fortsatta besvär och lider också av smärta efter den senaste operationen.

– Nu önskar jag bara att allt får ett slut. Samtidigt har jag bestämt mig för att det här inte får ta över mitt liv, säger Nathalie Buchmann.

Hon känner stolthet över att hon tillsammans med övriga kvinnor i DN:s granskning bidragit till bättre vård på kvinnokliniken på Skaraborgs sjukhus. För att säkerställa att något liknande inte händer igen vidtar sjukhuset flera åtgärder.

Gynekologer ska inte ställa EDS-diagnoser utan remittera till specialist. Kvinnokliniken ska regelbundet ta del av forskning och öka kunskapen om framfall. Läkare ska fortsättningsvis inte ensamma fatta beslut om livsavgörande operationer av friska organ på fertila kvinnor, det måste ske i grupp.

En annan kvinna i DN:s granskning, Angelica Gustavsson, berättar att hon har blivit starkare genom att dela sin upplevelse.

– Jag har varit rädd för att inte bli trodd, det låter ju så konstigt alltihop. Men nu är vi fler som upplevt samma sak. Det har blivit så tydligt, säger hon.

Efter livmoderoperationen har hennes symptom blivit värre. Hon har nu blivit lovad hjälp från Skaraborgs sjukhus med en remiss till en bäckenbottenspecialist.

Malin Estving sökte vård hos gynekologen framför allt på grund av smärta. Hon fick både livmoder och äggstockar bortopererade i onödan. Smärtan visade sig senare bero på överspända muskler i bäckenbotten.

– Med rätt träning och avslappning kan jag leva mycket mer aktivt i dag utan att få ont, berättar hon.

Men utan äggstockar är hon försatt i ett för tidigt klimakterium och lever med ökad risk för benskörhet, hjärt- kärlsjukdom och demens. Det senare är risker som hon aldrig informerades om på Skaraborgs sjukhus.

Både Terese Olsson och Jessica Ekberg sade nej när de fick rådet att operera bort livmodern. De har riskerat att utsättas för allvarliga vårdskador enligt sjukhuset som även anmäler deras fall till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Efter besöket hos gynekologen dröjde det länge innan Jessica Ekberg vågade söka vård på nytt, då på universitetssjukhuset i Huddinge. Tack vare en mindre operation har hon blivit av med sina värsta besvär i bäckenbotten, berättar hon.

Terese Olsson tycker att förändringsarbetet som nu inletts på Skaraborgs sjukhus är viktigt.

– Eftersom ingen satte stopp för den granskade gynekologen behövs kunskapslyftet på hela kvinnokliniken, säger hon.

Gynekologen arbetar inte längre kvar på Skaraborgs sjukhus och utreds just nu av Ivo för sin lämplighet som läkare. Han har tidigare sagt till DN att han själv anser att han inte har begått några fel.

Barnmorskan Anna Neander upptäckte en vårdskandal. Hör henne berätta i DN Spotlight: Därför ger sjukhuset de felopererade kvinnorna rätt.

Läs mer:

Efter DN:s livmodergranskning: Sjukhuset anmäler sig själv

Share.
Exit mobile version