Håll upp era händer mot huvudet när ni applåderar så att det syns ordentligt, uppmanade Gianni Infantino från Zürich.

På skärmar framför sig hade det internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande representanter från de 211 medlemsländerna. Nu skulle arrangörerna för fotbolls-VM 2030 och 2034 röstas igenom på formell basis, på en extrainsatt digital kongress – via acklamation.

The Independent rapporterar hur vissa upplevde det hela som ”pinsamt”. Flera källor uppger för den brittiska tidningen hur de inte hade något annat val än att bifalla ordförandens ord, just på grund av begärans natur: De skulle synas.

– Det blev en speciell kongress, konstaterar Norges förbundsordförande Lise Klaveness.

– Värdnationerna var givna på förhand, men vi var, precis som alla andra förbund, osäkra på de detaljerade omröstningsförfarandena ända fram till kongressens början. Detta är i sig problematiskt.

Bakgrund.Inga alternativ att välja på

• Den 11 december togs beslutet även i formell mening: Fotbolls-VM 2030 arrangeras av Spanien, Portugal och Marocko (+ tre matcher i Argentina, Uruguay och Paraguay), medan fotbolls-VM 2034 arrangeras av Saudiarabien.

• Det fanns inga utmanare till de två buden när Fifas medlemsländer skulle rösta – via acklamation.

• Många har sett Fifas idé att lägga tre matcher i Sydamerika (som ett slags hundraårsjubileum eftersom VM 1930 spelades i Uruguay) som ett sätt att bereda väg för Saudiarabien 2034.

• Fifas rotationspolicy innebar nämligen att Europas, Afrikas och Sydamerikas chanser för 2034 därmed var borta, så även Nordamerikas (USA, Kanada och Mexiko arrangerar VM 2026). Återstod därmed bara Asien och Oceanien.

• Saudiarabien offentliggjorde sitt bud kort efter att Fifa under hösten 2023 plötsligt kommunicerat planen på att sprida VM 2030 över tre kontinenter.

Fifas sändning visade hur många på skärmarna applåderade tillsammans med Infantino vid två tillfällen.

Först för att godkänna ”proceduren”, att två VM-arrangörskap skulle delas ut på samma gång – vilket innebär att Fifa rundade sin egen reform från efterdyningarna av korruptionsskandalen 2015.

Sedan ytterligare en applåd, för att bekräfta värdnationerna.

Vissa skärmar visade i stället för applåderande personer bara tomma rum. Någon tycktes delta i kongressen från en bil.

Norge hade på förhand bestämt sig för att inte ge sin acklamation, och det norska förbundet ville att deras invändningar mot processen skulle protokollföras.

Ett brev signerat förbundet, för att efterlysa större öppenhet, rättvisa och strängare efterlevnad av Fifas egna reformer som infördes 2016, lästes upp i sändningen av Fifas svenske generalsekreterare Mattias Grafström.

Bakgrund.De norska invändningarna

Den norska oron i frågan kan sammanfattas på följande sätt, enligt förbundsordföranden Lise Klaveness:

• När tilldelningsprocessen inleddes i oktober 2023 var valet av värdnation ”redan avgjort på långa vägar”. Fifa gick för långt i att begränsa anbudsprocessen och därmed också ”kongressens reella beslutanderätt redan innan anbudsprocessen formellt inleddes”.

• Otydliga krav på budnationernas bedömning av risken för kränkningar av mänskliga rättigheter, så att riskbedömningar inte genomfördes i linje med Fifas egen policy för mänskliga rättigheter.

• Processanpassningar som ”flyttar fokus, förhindrar transparens och skapar oförutsägbarhet”: Två utnämnanden av värdnationer vid samma kongress, digital kongress, acklamation och osäkerhet om hur kongressen skulle genomföras.

• Samtidigt betonar det norska förbundet att oron är ”kopplad till processen och inte ska utgöra hinder i samarbetet” med länderna som tilldelats VM.

Den danske förbundsordföranden Jesper Møller delade på plattformen X med sig av hur det såg ut där han satt framför en surfplatta.

Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Fredrik Reinfeldt satt i sin tur framför en dator i Borlänge, eftersom han var på distriktsbesök i Dalarna. Fifakongressen fick klämmas in innan förbundsordföranden skulle delta i en talarkväll med RF-Sisu.

Reinfeldt säger att han inte riktigt delar den norska uppfattningen att det fanns osäkerhet kring förfarandet inför kongressen.

– Jag vet att det finns de som säger att det fanns en osäkerhet. Men jag uppfattade nog att det var så det skulle gå till.

Förbundsordföranden fortsätter:

– Här vill jag understryka att jag var på plats i Bangkok när vi röstade om damernas VM 2027. Jag vill ändå säga att vi ju välkomnade att Fifa röstar öppet.

Mycket riktigt redovisades rösterna i Bangkok i maj, att jämföra med acklamationen som nu genomfördes.

– När vi går in i Zoom-miljö uppfattar jag det som att de inte har den tekniska kapaciteten att göra en registrering av själva röstningen, säger Reinfeldt.

Samtidigt har han varit tydlig med att förbundet inte gillar det faktum att det bara fanns ett bud per mästerskap att ”välja” på.

Ska man tolka dig som att ni inte ser acklamation som ett lika stort problem?

– Nej, det tyckte inte jag – om vi nu ska ha Zoom-möte. Annars får vi ju återgå till att vi flyger från hela världen för att träffas.

– Det finns ju en del som skulle ha lite klimatinvändningar mot det.

SvFF hade på förhand meddelat att man skulle rösta för de två buden. Däremot berättar Reinfeldt att han inte lydde Infantinos uppmaning att applådera och visa sina händer uppe vid huvudet.

– Nej, det gjorde jag inte. Jag räckte upp handen, alltså det var som en handuppräckning.

– Fotbollsrörelsen har ju tagit ställning till själva buden för 2030 och 2034, och en enig förbundsstyrelse har beslutat sig för att i bägge fallen rösta ja, men med den invändningen: Att vi gärna sett fler bud, som vi ju är vana vid.

– Jag vill också understyrka en sak som är väldigt viktig här: 211 nationsförbund röstade. Ingen röstade emot Saudiarabien eller budet 2030, och ingen lade ned sin röst gentemot att Saudiarabien skulle få arrangera fotbolls-VM 2034.

Men att du räckte upp handen i stället för att applådera – ska man tolka det som en typ av markering?

– Nej. Det ska tolkas som att jag framförde det som var förbundsstyrelsens beslut, nämligen att vi röstade för.

– Jag försöker inte göra några åthävor, för jag tycker att det då blir som att vi gör oss lustiga på den möjliga tekniska begränsningen som finns i Zoom.

Hade du bestämt dig innan för att inte applådera?

– Ja. Alltså, jag var inte där för att applådera – jag var där för att rösta. Jag markerade med min hand vad Sveriges position var.

Det var aldrig aktuellt för er att, som Norge, framföra sin åsikt om…

– Voteringsprocessen.

Det var aldrig aktuellt att agera på det sättet?

– Nej.

Reinfeldt säger att han upplever att många missförstått vad Norges markering faktiskt bestod av.

– Men nej, jag hade inte mandat att reagera mot voteringsprocessen, säger han.

– Jag uppfattade att den fråga vi skulle ta ställning till var om Marocko, Spanien, Portugal 2030 och Saudiarabien 2034 skulle få arrangera VM, med invändningen att det borde ha fler bud.

En svensk som är  tidigare betydligt mer kritisk mot Fifas process är Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Att besluta med acklamation påminner tyvärr om eran Havelange/Blatter. Jag menar inte att Fifa nu fungerar som det gjorde på deras tid, men det är ett illavarslande tecken att man tar besluten på det här sättet, säger han.

Fakta.Lars-Christer Olsson

• Har varit generalsekreterare i det europeiska fotbollsförbundet Uefa, ordförande i elitklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll och ordförande i organisationen European Leagues.

• Förlorade i fjol omröstningen om ordförandeposten i SvFF mot Fredrik Reinfeldt med 111 röster mot 143.

• Riktade tidigare i veckan hård kritik mot den svenska förbundsledningen i en intervju med Sportbladet.

Olsson konstaterar att utfallet i form av VM-arrangörer högst troligt blivit detsamma, oavsett hur den digitala extrakongressen gått till.

– Men principen är viktig. Särskilt när det gäller frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, där ju Fifa har bestämmelser – och dessutom en ganska hög svansföring.

Olsson säger också att han tycker de nordiska förbunden borde agera tillsammans vad gäller den här typen av frågor, och konstaterar:

– Jag hade företrätt ett annat beslut, alltså att gå med Norge. Något i den stilen. Men jag tycker att det stora problemet egentligen är Fifa.

Fakta.Havelange och Blatter

• Sepp Blatter ersatte João Havelange som Fifaordförande 1998.

• Blatter tvingades sedan bort efter den stora skandalen 2015.

• Sammanlagt ledde de två det internationella fotbollsförbundet i 42 års tid.

• Läs mer om Fifaskandalen här.

Tror du att något kommer förändras, eller är det här en typ av ledarskap och process att vänja sig vid?

– Eftersom det varit förhållandevis lite protester är risken överhängande att man följer en sådan här modell i framtiden.

– Då kommer man närmare och närmare Havelange och Blatter, och då kommer man också närmare och närmare korruption – därför att de bestämmelser som Fifa införde hade till avsikt att minska risken för korrupt beteende.

På kongressdagen stod Robin Cartier utanför Fifas högkvarter i ett mulet Zürich. Han hade satt sig på tåget från Malmö för att på plats kunna uttrycka sitt missnöje.

– Det var en lång resa, och jag visste att det inte skulle få så stor inverkan. Men jag ville göra det för att visa att vi inte kan acceptera vad Fifa håller på med, säger han.

Med sig hade Robin Cartier flera banderoller, bland annat en med texten ”Fifa is killing the planet, people, football”. Han berättar att det inte direkt var fråga om några omfattande protester i Zürich.

– Det var bara jag.

På plats fanns också journalister från Saudiarabien och Marocko, berättar han.

Senare hänvisades Robin Cartier till andra sidan gatan – och han tvingades till slut också plocka ned budskapen.

Läs mer:

Fredrik Reinfeldt: Därför sade inte Sverige nej till VM i Saudiarabien

Lise Klaveness och vägen till talet som bröt fotbollens tabu

Bara Norge protesterade när fotbollen valde VM-värdar

VM 2030 på tre kontinenter banade väg för Saudiarabien

Share.
Exit mobile version