Även om matpriserna stigit överlag finns det ljusglimtar – särskilt om man gillar de första turerna på julbordet. Både sillkonserver och färdiggravad och rökt lax har blivit billigare, och tillsammans med potatis och ägghalvor som också har sjunkit i pris blir det en bra start. Dessutom har brännvin gått ner i pris (dock inte så mycket), så kanske blir det en liten snaps till?
Det är bara ett litet problem.
Vad ska man toppa ägghalvorna med? De självklara mejeriprodukterna, som gräddfil och crème fraiche har ökat i pris, liksom djupfrysta skaldjur, dit man kan tänka sig att frysta räkor hör.
Så antingen får man toppa ägghalvorna med kaviar (smörgåskaviar alltså, inte rysk), eller slå en egen majonnäs på ägg och matolja (som också blivit billigare) och toppa med en liten remsa rökt lax och en dillvippa – eller något mer oväntat?
Priset på avokado har minskat med i snitt nästan åtta procent, det är i och för sig ändå inte särskilt billigt och ingen klassisk julbordsingrediens, men en liten bit som toppning på ägghalvan tillsammans med picklad rödlök kan säkert funka.
Vill man utnyttja de varor där genomsnittspriset sjunkit ordentligt kan man byta ut den traditionella laxen mot morotslax – priset på morötter har sjunkit med mer än sex procent. Dessutom är ju morötter redan från början bra mycket billigare än lax.
När vi kommer till de varma rätterna på julbordet ser det mörkare ut. Griskött och oblandad chark, dit julskinkan hör, har visserligen bara ökat lite i pris. Nötkött och lammkött däremot har ökat kraftigt, vilket så klart påverkar köttbullarna. Alternativet? Att göra en vegetarisk variant av julbullar, ärter och bönor har minskat i pris.
Men Janssons frestelse då, tänker du. Det måste ju ha blivit billigare, eftersom både potatisen och löken minskat i pris (förutsatt att man fått tag på ansjovis till ett rimligt pris)? Eller en klassisk finsk kålrotslåda?
Tyvärr har både grädde, mjölk och smör som ju också ingår ökat rejält i pris. Bättre då att satsa på rätter utan mejeriprodukter, som klassisk rödkål eller lite modernare kryddbakad rödkål. Visserligen ingår smör, men det går till nöds att byta ut mot matolja.
Mejeripriserna slår även mot risgrynsgröten. Ris har visserligen blivit billigare, men det går också åt stora mängder mjölk så blir det ändå dyrare. Om man inte ersätter mjölken med ”mjölkliknande dryck” som blivit lite billigare.
Att i princip allt som finns på dessertbordet har blivit dyrare: choklad, nötter, dessertost, småkakor, kan tyckas deppigt men man får försöka se det från den ljusa sidan. Småcitrus, äpplen och färska bär har blivit billigare. Så kanske är det här året när du äter både gott och nyttigt till jul?
Fotnot: Uppgifterna i texten är baserade på SCB:s konsumentprisindex för november 2025. Till jul är det vanligt med rabatt på populära livsmedel så håll utkik och jämför priser så kan även sådant som blivit dyrare köpas till ett bra pris.




