Det blev inte mycket till smekmånad för Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup. I stället kastades SD-ledaren in i en kris när Expressen avslöjade att en av de inbjudna bröllopsgästerna är ledare för ett mc-gäng som polisen betraktar som kriminellt.

Avslöjandet är bara ett i raden av skandaler kring Sverigedemokraterna sedan partiet släpptes in i regeringssamarbetet. Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) har hamnat i blåsväder för sina attacker mot islam. SD-ledamoten Björn Söder har anklagat Pridefestivalen för att ha kopplingar till pedofili. Och under EU-valrörelsen i våras avslöjade TV4:s ”Kalla fakta” att SD drev fejkade konton som spred vit makt-propaganda och smutskastade andra partier, även de som man samarbetar med i regeringen.

Rubrikerna har varit braskande och kritiken stenhård från oppositionen. Ändå rullar Tidöprojektet på.


”Det som avslöjades är sådant som fördärvar det politiska samtalet i Sverige”

DN har pratat med en rad centrala personer i regeringskansliet och Tidöpartierna om hur samarbetet klarar påfrestningarna. Det finns bred enighet om en sak: Det blev riktigt dålig stämning i samband med trollfabriken, särskilt på grund av hur SD hanterade situationen.

– Det uppstod en förtroendeklyfta, säger en regeringskälla.

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink instämmer.

– Trollfabriken tar priset, bland annat för att de handlade om attacker på samarbetspartierna. Men också för det som avslöjades är sådant som fördärvar det politiska samtalet i Sverige, säger hon.

Regeringspartierna reagerade framför allt starkt mot att deras företrädare hade häcklats i inläggen på SD:s anonyma konton. Att Jimmie Åkesson släppte ett tal till nationen på Youtube där han gick till våldsamt motangrepp mot vad han kallar för ”det vänsterliberala klägget” spelade också in.

Stormen kunde ha bedarrat när SD lovade regeringspartierna att anordna en utbildning för sina medarbetare om Tidöavtalet, särskilt klausulen om att visa respekt mot sina samarbetspartner. Men då kom en video som visade hur SD-medarbetarna som fått utbildningen ägnade sig åt en slags parodi på ett studentfirande, med utspring, Pommac och diplom.

Inom regeringspartierna uppfattades detta som ren arrogans.

– Vi var på rätt spår men när den där videon kom så upplevde de andra att vi inte tar något på allvar, säger en SD-källa.


”Vi ser en mer traditionell krishantering efter Jimmie Åkessons bröllop”

Händelserna kring trollfabriken blev ändå en slags vändpunkt i regeringssamarbetet. Den bilden ger flera centrala källor inom Tidöpartierna. Kommande kriser behövde hanteras annorlunda. Därför inleddes direkt en dialog med regeringspartierna när det stod klart att Richard Jomshof var föremål för en förundersökning om hets mot folkgrupp. Resultatet blev att Jomshof fick kliva av som ordförande i justitieutskottet. Bedömningen var att annars låg en regeringskris i farans riktning.

Regeringspartierna uppfattade en ny inställning från SD:s sida.

– Det skulle aldrig ha hänt för ett eller två år sedan, säger en källa.

Samma målsättning att skademinimera kom sedan att prägla hanteringen av avslöjandet om mc-gängledaren på Åkessons bröllop. I stället för motattack valde SD-ledaren att erkänna misstag.

– Vi ser en mer traditionell krishantering efter Jimmie Åkessons bröllop. Vi ser det som att de har dragit lärdom av trollfabriken, säger en regeringskälla.

Omprövningen av krishanteringen har också att göra med att man efter halva mandatperioden behöver blicka framåt mot nästa val, menar en central SD-företrädare. Partiets mål är att kliva in i regeringen och partiet behöver visa ansvarstagande och statsmannamässighet.

Stormarna kring tweets och bröllop är en sida av Tidösamarbetet. En helt annan är den politiska verkstaden i samordningskansliet på statsrådsberedningen. Där har arbetet flutit smidigt på ett sätt som även överraskar de inblandade. Lagförslag och utredningar produceras i hög takt, med Tidöavtalet som manual.

Effektiviteten i detta maskineri är en förklaring till att samarbetet klarar hårda törnar, menar Magnus Jacobsson, KD:s talesperson för infrastrukturfrågor.

– Tidösamarbetet handlar om sakpolitik och inte om olika vindkast i debatten. Så länge den politiska viljan finns och vi levererar så kommer det att fungera, säger han.

De personliga relationer som har uppodlats vid det här laget framhålls också som en sammanhållande kraft i stormarna. Ett nav i relationsbyggandet är luncherna varannan vecka där alla fyra partiledarna deltar tillsammans med sina statssekreterare från samordningskansliet.

Det finns också krassa skäl bakom sammanhållningen. M, KD och SD har ingen annan väg till regeringsmakten än genom varandra, som en veteran från ett av Tidöpartierna konstaterar.

Tidöavtalets försvarare anser att kriserna är ett pris man måste betala för att få igenom sin politik. Kritikerna anser att de borgerliga partierna agerar ryggradslöst.

– Intrycket blir att det spelar ingen roll vad SD gör. För Moderaterna är priset för högt att lämna regeringsmakten. Det blir principlöst, säger den tidigare C-ledaren Maud Olofsson.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin tror att Tidöavtalet kommer att hålla hela mandatperioden men är samtidigt mycket kritisk till hur statsminister Ulf Kristersson (M) hanterar skandalerna kring SD.

– Ulf Kristerssons drivkraft är att få vakna upp i Sagerska palatset varje morgon och sen åka till Harpsund på helgerna. Det spelar ingen roll om det är koranbränningar, trollfabriker eller att Jimmie Åkesson har kopplingar till en gängkriminell. Ulf Kristersson vågar ändå inte säga till, säger Tobias Baudin.

När DN nyligen intervjuade Ulf Kristersson ville han inte kommentera hur han ser på att Sverigedemokraterna återkommande hamnar i fokus för olika skandaler.

– Jag tar ansvar för regeringen, för Tidösamarbetet och för våra förhandlingar. Men varje parti måste ta ansvar för vad de själva gör och säger. Jag tänker inte ta ansvar för vad andra gör, sade Kristersson.


”Det som skulle kunna rubba samarbetet är om Tidöavtalet sätts ur spel”

Någonstans finns säkert en smärtgräns för hur många skandaler Tidösamarbetet klarar, men det är något annat som bekymrar de inblandade mer: att det skulle skära sig i någon avgörande sakfråga. Sådana påfrestningar har redan förekommit, exempelvis oenighet kring hur mycket av migrationspolitiken som kan hinnas med under den här mandatperioden.

Samarbetet går nu in i en fas där konflikter som skjutits framåt måste lösas. Till exempel blir det skarpt läge senare i höst när regeringen tar emot utredningsförslaget om informationsplikt, av kritikerna kallad angiverilagen. Nationellt förbud mot tiggeri är en annan olöst konfliktfråga.

– Vissa saker vägs i gram, andra i kilo. De här sakerna som har fått skandalrubriker vägs i gram och har liten betydelse för det som vägs i kilo: politiskt inflytande och möjlighet att påverka utvecklingen i Sverige. Det som skulle kunna rubba samarbetet är om Tidöavtalet sätts ur spel genom att någon inte fullgör sina ålägganden, säger den ledande sverigedemokraten Henrik Vinge.

Läs också: Polariserad retorik – men i riksdagen är S och Tidöpartierna överens

Läs också: Svåra frågor för Tidöpartierna väntar – ”starkt motstånd i L”

Share.
Exit mobile version