Tiderna är osäkra. Tulloro, krig, trög konjunktur och stundtals svajiga börser kanske gör att man vill öka sitt sparande på säkrare bankkonton. Under semestern kan det också vara läge att se över sitt sparande för de som har möjlighet att sätta undan pengar.

Det är ofta högre ränta om man väljer att binda sina sparpengar på en viss tid. Men räntenivån varierar rejält mellan alternativen.

Bästa räntan för de som binder sitt sparande på två år är 2,9 procent, enligt Konsumenternas jämförelse. Det är två aktörer som erbjuder det. Bland de som erbjuder sämst ränta finns storbanken SEB som ger 1,5 procent på sitt konto.

För den som sparar 50 000 kronor i två år och har den högre räntan innebär det en tusenlapp mer efter att skatten dragits av.

Av de övriga storbankerna ger Swedbank 1,6 procent, Handelsbanken 1,64 och Nordea 1,65 procent.

Även för bindningstider på ett år och tre månader hamnar storbankerna – som dominerar sparmarknaden – långt ned i tabellen.

För ett år ligger bästa räntan på 3,05. Storbankerna ger räntor från 1,49 till 1,7 procent. Här blir det en dryg femhundring mer i kassan efter skatt för den som sparar 50 000 kronor i ett år med det bättre alternativet.

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, ser en förklaring till att de stora aktörerna håller nere sina sparräntor.

– Kunderna är ganska sega att flytta de här sparpengarna till aktörer med högre ränta. Därför har de stora bankerna kanske inte så mycket motiv att förändra sina räntesatser, säger hon.

Moa Langemark pekar på att man inte behöver ha alla affärer på ett ställe.

– Du kan ha ditt sparande i en bank, ditt bolån i en annan och pensionssparande i en tredje bank, förklarar hon.

Många av de som ger högst ränta är förmodligen ganska okända namn hos gemene man.

– Om man vill binda sitt sparande är det viktigt att läsa igenom villkoren, råder juristen Olivia Kanehorn, på Konsumenternas bank- och finansbyrå, som ska ge oberoende vägledning om bland annat sparande.

– Det kan finnas beloppsbegränsningar för minsta belopp eller maxbelopp man får ha på kontot och att företaget kan ta ut en avgift för förtida uttag från kontot, säger Olivia Kanehorn.

Hon betonar två andra saker som är viktiga: att bolaget har tillstånd hos Finansinspektionen och omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den innebär att om företaget där man har sina sparpengar går i konkurs så täcker staten upp med maximalt 1 050 000 kronor.

Konsumenterna jämför bankkonton på sin sajt och bankerna på den listan omfattas av insättningsgaranti och har tillstånd hos Finansinspektionen.

Moa Langemark menar att ett bundet alternativ kan vara bra för sparande till exempelvis nästa sommarsemester eller till julshoppingen.

– Vi kan se i våra data och undersökningar att var tionde person säger sig tro att man kommer behöva ta lån för att finansiera sommarsemestern. Så att komma igång med ett sådant lite sparande till nästa sommar kan ju vara en god idé, menar hon.

Samtidigt flaggar hon för att först skaffa ett buffertsparande med pengar för oförutsedda utgifter.

– Det är väldigt viktigt att ha. Den ska ligga på ett sparkonto utan bindningstider. För det här är pengar som du kan komma att behöva för oväntade livshändelser, menar Moa Langemark.

Fakta.Statliga insättningsgarantin

Insättningsgarantin skyddar sparare om deras bank skulle gå i konkurs.

Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut.

Tanken är att skyddet ska minska risken för att många tar ut sina pengar samtidigt och skapa osäkerhet för svensk ekonomi.

Insättningsgarantin finansieras med avgifter från anslutna banker.

Läs mer: De har billigaste och dyraste matkasse

Fråga ekonomipanelen

Share.
Exit mobile version