Att den traditionella Medelhavskosten minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och leder till ett friskare liv för vuxna är väl belagt i många studier. Maten består av frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, magra mejerivaror, olivolja, fisk och bara lite rött kött.

Om Medelhavsdieten har samma gynnsamma effekt på barn och unga är däremot inte lika klart. Den som redan i ung ålder har högt blodtryck, höga blodfetter och fetma (ofta kallat metabolt syndrom) har förhöjd risk att drabbas av diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom som vuxen. Internationella studier visar att omkring tre procent av barn och fem procent av ungdomar har metabolt syndrom.

Forskare i Ecuador och Spanien har nu undersökt om Medelhavsmat kan minska riskfaktorer och därmed skydda barn och unga mot hjärt-kärlsjukdom senare i livet. De har gjort den första systematiska genomgången av den forskning som hittills har gjorts bland unga. Analysen omfattar nio kostbehandlingsstudier, där sammanlagt 577 barn i åldrarna 3-18 år har lottats till att antingen äta Medelhavsmat i genomsnitt två månader eller ingå i en kontrollgrupp.

Analysen visar att de deltagare som åt traditionell Medelhavsmat sänkte sitt blodtryck och fick lägre blodfetter (triglycerider och det onda blodfettet LDL), medan nivån på det goda blodfettet HDL höjdes. Forskarna beskriver effekten som måttlig.

– Men det är tillräckligt mycket för att spela roll för hälsan på lång sikt. Risken för att de ska drabbas av hjärtinfarkt som vuxna minskar sannolikt, säger Ulf Risérus, som är professor i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, och som inte har varit delaktig i den aktuella forskningen.

Syndrom med flera hälsofaktorer

Metabola syndromet är ett samlingsnamn för en grupp av riskfaktorer som ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, cancer och för tidig död. Det handlar om faktorer som bukfetma, störningar i glukos­omsättningen i kroppen, dåligt reglerat blodtryck och rubbningar i nivån av blodfetter.

Studierna i analysen var för små för att ge ett statistiskt säkert svar på om även blodsocker och insulin hos barnen påverkas av kosten. Det är hälsofaktorer som kopplas till risken att få till exempel typ 2-diabetes.

– Men man ser ändå en tendens till förbättring, vilket på sikt kan bidra till minskad risk för typ 2-diabetes. Det behövs dock fler och större studier för att vara helt säker, säger Ulf Risérus.

Både normalviktiga barn och barn med fetma har ingått i de undersökta studierna. Fokus i sammanställningen har dock varit på långsiktig hjärt-kärlsjukdom – inte viktnedgång. Minskad vikt påverkar många riskfaktorer i kroppen i positiv riktning. Hur vet man då om det är tappade kilon eller kost som har betydelse för hälsan? Det vet man inte helt säkert, menar Ulf Risérus.

– Det som talar för kostens betydelse är att det ”dåliga” blodfettet LDL minskar hos barnen. Viktnedgång i sig påverkar sällan LDL så snabbt, säger han.

Ulf Risérus menar dock att det finns en del begränsningar i den nya studien, som publiceras i medicintidskriften Jama Network Open. Det handlar om få och ganska små studier.

– Deltagarna kommer främst från Spanien, Iran, Turkiet och Mexiko, och man hade gärna sett fler länder i till exempel Nordeuropa. Inte minst för att se hur följsamheten till kostmönstret hade sett ut här.

Vi vet ju redan att Medelhavskost är bra för hälsan, åtminstone hos vuxna. Hade man förväntat sig något annat resultat?

– Nej, resultatet är inte helt förvånande. Men det är aldrig säkert att barn och unga påverkas på samma sätt som vuxna. Vi måste också ha bevis bakom våra kostrekommendationer. Det här pekar ju på att våra nordiska rekommendationer, som ligger nära det traditionella matmönstret runt Medelhavet, är de rätta.

Ulf Risérus tips för nya matvanor

Det kan vara svårt att helt lägga om matvanor, inte minst hos barn. Börja stegvis, till exempel med att ställa fram skålar med nötter eller grönsaker i bitar (till exempel paprika, vitkål, broccoli, cocktailtomater) före måltiden när barnen är hungriga.

Testa en ny hälsosam, gärna vegetarisk rätt i veckan och se vad barnet gillar.

Undvik allt för processad mat, eftersom den ibland ersätter mat som kan vara mer fiberrik, mättande och näringsrik.

Läsk, snacks och godis bara på lördagar.

Läs mer:

Fett eller kolhydrater – så bör du äta för att bli frisk och leva längre

Kosten som kan vända typ 2-diabetes

Share.
Exit mobile version