”Förlåt till er, resten av Sverige”.

”Förlåt för att vi växer och får människor att flytta från er till oss”.

Året var 2022 och Skellefteå kommuns kampanj syntes överallt, från Stockholms tunnelbana till sociala medier.

Flera tusen personer från hela världen flyttade till Skellefteå för att jobba på Europas första batterifabrik och bostadsmarknaden var glödhet.

Det var då Katarina Johansen satte sig i bilen och körde 110 mil norrut. Från hemmet i Bohuslän till en stad hon bara passerat tidigare.

När DN besöker henne tre år senare har det bara gått några dagar sedan hon fick veta att hon är en av de drygt 1 800 anställda som inte får jobba kvar på batterifabriken under konkursprocessen.

– Vid halv elva på kvällen fick jag veta att jag inte behövde komma in på jobbet dagen efter. Allt gick väldigt fort.

– Men jag ångrar inte att jag flyttade upp. Jag behövde lämna ekorrhjulet och se något nytt.

Till en början bodde hon i en hyresrätt, men hösten 2023 tipsades hon om det lilla huset i Burträsk och köpte det för knappt en miljon kronor.

Till skillnad från många andra valde hon ett objekt några mil utanför centrum. Framför allt för att komma ned i pris och undvika alltför höga ränte- och amorteringskostnader.

– Jag ville inte stå med ett lån på flera miljoner. Tyvärr är det många andra som drabbas av det nu när de blir av med sina jobb i kommunen och ska sälja samtidigt.

Och det märks i statistiken.

Bostadssajten Hemnet har på DN:s begäran tagit fram detaljerad data som visar hur den lokala bostadsmarknaden i Skellefteå gått hand i hand med utvecklingen på Northvolt.

Batteritillverkaren valde Skellefteå som etableringsort år 2017 och under de kommande fem åren närapå fördubblades kvadratmeterpriserna på bostadsrätter, villor och radhus i kommunen.

Låga räntor, ökad efterfrågan och en återhämtning av ekonomin efter pandemin bidrog till detta. Men Skellefteå stack samtidigt ut som en av de snabbast växande kommunerna i landet under de här åren.

– Det finns en tydlig Northvolt-effekt. Prisutvecklingen skiljer sig från riket i stort, säger analytikern Erik Holmberg på Hemnet.

För att undvika säsongsmässiga avvikelser har han tittat på ett genomsnitt av priserna över rullande tolv månader. Alltså hur försäljningen för det senaste året har sett ut vid varje given tidpunkt.

Slutsatsen är att bostadsmarknaden i landet som helhet har återhämtat sig något med ökade priser på senare tid, samtidigt som Skellefteå har gått åt andra hållet – med en tioprocentig nedgång under det senaste kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

Dessutom har antalet bostäder som är till salu mer än fördubblats i Skellefteå under det senaste året, då Northvolt kämpat med produktionsproblem, tappad mångmiljardorder, storvarsel och slutligen konkurs.

– Det är betydligt fler som vill sälja, köparna har blivit mer försiktiga och priserna har sjunkit, säger Erik Holmberg.

Sedan första kvartalet under toppåret 2022 har priset för en genomsnittlig villa i Skellefteå kommun minskat från 3,2 till 2,4 miljoner kronor jämfört med motsvarande period i år. Ett tapp på omkring 800 000 kronor.

För den genomsnittliga bostadsrätten handlar det om en minskning från cirka 2 till 1,5 miljoner kronor under samma period.

Jan-Erik Lööf, mäklare på Fastighetsbyrån i Skellefteå, säger att det fortfarande görs många affärer, men att det tar betydligt längre tid än tidigare.

– Konsekvensen är att vi som mäklare måste vara närmare kunderna genom att stötta de som verkligen vill köpa eller sälja. Inte minst i kontakten med banken, som blivit försiktigare med att låna ut pengar innan man sålt sin gamla bostad.

Han konstaterar samtidigt att många är medvetna om situationen och avvaktar med att sälja om de inte absolut måste det.

– Men alla har naturligtvis inte den möjligheten och det innebär tyvärr att en del kommer att gå med förlust.

Katarina Johansen i Burträsk lyckades pricka in sitt husköp när marknaden hade gått ned något, men räknar ändå med att förlora lite pengar eftersom hon gjort vissa investeringar i huset.

– Jag måste tyvärr flytta och har inte råd med två boenden. Nu hoppas jag bara på att huset blir sålt utan jag behöver göra några större förluster. I värsta fall får jag bo hos mina föräldrar tills allt har löst sig.

Du funderar inte på att stanna kvar?

– Jag gillar verkligen Skellefteå och har fått jättefina vänner här, men det är svårt att konkurrera om de lokala jobben när så många blir arbetslösa samtidigt.

Fakta.Northvolts kris

Northvolt grundades år 2015 av vd Peter Carlsson.

Planerna på fabriken Northvolt Ett i Skellefteå tillkännagavs i oktober 2017.

Under åren som följde annonserades kraftiga expansionsplaner med nya fabriker.

Samtidigt har verksamheten dragits med stora förluster, kvalitetsbrister och produktionsproblem vid fabriken i Skellefteå.

I februari 2024 meddelade Northvolt att man säkrat lån på sammanlagt drygt 50 miljarder kronor från 23 olika banker.

Under 2024 var bolaget även på jakt efter nytt kapital via en nyemission på totalt 15 miljarder kronor som inte gick i mål.

Från slutet av sommaren blev Northvolts kapitalbehov alltmer akut.

Den 9 september meddelade Northvolt att katodtillverkningen i Skellefteå läggs i malpåse.

Den 23 september aviserade företaget att 1 600 anställda i Sverige varslas om uppsägning.

Den 12 mars 2025 försattes Northvolt i konkurs.

Share.
Exit mobile version