Den 59-årige chefredaktören för the Atlantic satt i sin bil utanför en matbutik i Washington DC när USA:s försvarsminister råkade delge honom detaljerade försvarsuppgifter om en kommande amerikansk flygattack mot mål i Jemen.

Det var lördag den 15:e mars klockan 11:44. Två timmar senare, vid 13:45 amerikansk tid, exploderade det i Jemens huvudstad Sanaa. Jeffrey Goldberg satt fortfarande kvar i sin bil när rapporterna om attacken började spridas runt världen.

Att sms:a försvarshemligheter på meddelandeappen Signal till en grupp om nästan tjugo personer när amerikanska soldater befinner sig i luften är ännu ett nybörjarmisstag från den oprövade försvarsministern Pete Hegseth.

Publicisten Jeffrey Goldberg säger nu i efterhand att han hellre skulle ha avstått från att inkluderas i chatten på Signal. Att samma grupp människor som har till uppgift att skydda det amerikanska folkets säkerhet handskas så lättsinnigt med känslig information är en ”mycket seriös sak”, säger han i ett podcastsamtal med redaktörer på Atlantic. ”Jag skulle hellre inte hamnat i denna typ av sms-kedja”.

Samtidigt dröjde det innan Goldberg lämnade sms-gruppen. Han anslöts fyra dagar tidigare av misstag av USA:s nationella säkerhetsrådgivare Mike Waltz. Och kunde sedan se i sin telefon hur den ena makthavaren efter den andra lades till: stabschefen i Vita huset, vicepresidenten, utrikesministern. 18 personer med centrala uppgifter i säkerhetsapparaten i världens mäktigaste stat. Ingen tog notis om Goldbergs tysta närvaro.

Att Trumps säkerhetsrådgivare hade Goldbergs nummer i sin mobil är i sig inte märkligt. 59-åringen är en av Washingtons mest centralt placerade journalister. I decennier har han rapporterat om säkerhetspolitik i framför allt USA och Mellanöstern. Han tillhör en kategori av publicist som är mer sällsynt i Sverige: en som både avslöjar nyheter och formar opinion; en ideolog, tankesmedja och murvel i samma kostym.

I boken ”This Town”, om eliten i USA:s huvudstad, kallas Goldberg för en ”borgmästaretyp för Washingtonstammen”. Han ingår i en krets av mittenorienterade intellektuella av judisk börd. Om judarna i DC skulle få för sig att bygga sin egen flygplats skulle den döpas till Jeffrey Goldberg, skriver författaren Mark Leibovich i ”This Town”.

Goldberg föddes i Brooklyn, New York, växte upp i en katolsk enklav på Long Island, hoppade av universitet vid 20, flyttade till Israel och tog värvning i den israeliska armén IDF. Han har skildrat den extatiska upplevelsen i boken ”Prisoners” – hur han gick från mobbad minoritet i USA till beväpnad soldat för moderlandet. Han har fortsatt rapportera om Israel. Tidskriften Atlantic, som han varit chef för sedan hösten 2016, har inga illusioner om Trump. Den skriver kritiskt varje dag. Men den tar också avstånd från vissa underströmmar i oppositionen, som den antisionistiska ungdomsrörelsen på amerikanska universitet.

Att umgås intimt med makthavare är en del av den publicistiska kulturen i Washington. Men Goldberg trodde länge att sms-gruppen med Trumprådgivare – som han inte står nära – var en påverkansoperation.

Sannolikt, tänkte han, iscensatt av någon som vill dra byxorna av en tidskriftsredaktion som hittar allt större publik under Trump. Atlantic har över en miljon prenumeranter, är både prisad för sin journalistik och lönsam. Goldberg ligger personligen bakom några av de scoop som hänger kvar som en stank runt Trump: avslöjanden om att presidenten kallat amerikanska krigshjältar för suckers och själv uttryckt sin beundran för Hitler.

Men när makthavarna i sms-gruppen började diskutera utrikespolitik, och lät väldigt mycket som sig själva, tänkte Goldberg att han kanske var medvetet inbjuden av Trumpadministrationen för att skriva en hyllningsartikel om deras insats mot Huthirörelsen. Jargongen i chatten har fått mycket kritik sedan Goldberg avslöjade den. Men själv var Goldberg imponerad av den politiska diskussionen, av att Trumprådgivare som i offentligheten mest repeterar presidentens talepunkter kunde resonera utifrån olika ståndpunkter. ”Jag blev lite uppmuntrad av att de faktiskt diskuterar sinsemellan”, säger han i podcasten.

När Goldberg fattade att sms-tråden var äkta lämnade han gruppen. Han påbörjade en artikel om läckan för att informera den amerikanska allmänheten om att administrationen har ”mycket dålig digital hygien”, som han säger i podcasten. Försvarsministern och nationella säkerhetsrådgivaren har sedan publiceringen försökt avfärda Goldberg som en skvallertacka. Vita husets pressekreterare har dementerat att sms-tråden skulle ha innehållit försvarshemligheter.

Goldberg var noga med att inte återge sådana i sin artikel. Kanske, har någon medieanalytiker spekulerat, försöker Vita huset nu provocera Goldberg att publicera mer ur tråden för att sedan kunna stämma honom. En av Trumps specialiteter som en mindre erfaren publicist kanske hade gått på.

Läs mer:

Expert: Chatten visar ohämmat förakt mot Europa

Avgångskrav efter läckta chatten: Vårdslöst och slarvigt

Trump ”ursinnig” efter ministrarnas gruppchatt om Jemen

Share.
Exit mobile version