Från årsskiftet kommer man att kunna spara 150 000 kronor skattefritt på ISK-konton och kapitalförsäkringar. Året därpå höjs gränsen till 300 000 kronor. Detta är en del av regeringens höstbudget som presenterades i sin helhet på torsdagen.

Förändringen gör det mer skattemässigt gynnsamt för familjer att sprida ut sparandet på fler individer, eftersom skattefriheten gäller per person. Det kan till exempel handla om att öppna ett ISK-konto i barnets namn istället för att spara åt dem i sitt eget.

Förutsatt att de nya skattereglerna står sig över tid kan det handla om många tusenlappar som kan sparas fram till 18-årsdagen på det här sättet, om föräldrarnas egna innehav överstiger gränsen för skattefrihet

Men det finns en hake som är bra att känna till.

– Då tillhör pengarna barnet. Man kan inte som förälder ta ut pengar hursomhelst. Plus att de tillfaller barnet per automatik när det fyller 18 år, vilket är bra att känna till ifall tanken är att sparandet ska gå till ett körkort eller en bostad, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Många privatekonomer har därför förespråkat att spara åt barnen i sitt eget namn, eftersom man då har kontrollen över pengarna och kan välja när de ska få tillgång till dem. De senaste 20 åren har barns aktieägande minskat kraftigt, vilket är en trolig konsekvens av att fler föräldrar har anammat det rådet.

– Det kan vara bra i tuffare ekonomiska tider att inte låsa upp ett sparande på barnet, utan ha en marginal i hushållskassan om saker går illa, sa Moa Langemark på FI till DN i våras.

Kan de nya skattereglerna göra att den trenden vänds?

– Det kan nog bli så att fler lockas av att spara på ett annat sätt till sina barn, tror Frida Bratt men poängterar samtidigt:

– Gränsen för skattefrihet utökas ju till 300 000 kronor och man kanske kommer under den ändå om man lägger ihop barnspar och eget sparande.

Hennes råd till föräldrar som vill behålla kontrollen över sparandet att starta en kapitalförsäkring i sitt eget namn, och göra barnet till förmånstagare.

– Det är en bra sparform, för då kan man bestämma när pengarna ska användas.

Fakta.Så funkar de nya ISK-reglerna

● Vid årsskiftet kommer du kunna spara 150 000 kronor skattefritt på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Den 1 januari 2026 utökas det till 300 000.

● Du behöver alltså inte betala skatt på vinster, räntor eller betala schablonskatt upp till dessa belopp.

● För den som har 75 000 kronor sparat på ISK innebär detta en skattesänkning på strax över 800 kronor nästa år, baserat på skattesatsen för 2024. Vad skattesatsen blir för 2025 vet vi först den 30 november.

● Fribeloppet gäller per person och inte per konto. Har man sparande på flera ISK-konton och kapitalförsäkringar är det fortfarande totalt 150 000, och senare 300 000 kronor, som gäller.

● Man behöver som privatperson inte bry sig om deklarationen. Banken rapporterar storleken av ditt sparande till Skatteverket, och justering för skattefriheten sker på deklarationsblanketten.

Källa: Frida Bratt/Nordnet

Share.
Exit mobile version