De senaste åren har den grova brottsligheten gått allt längre ner i åldrarna. Förra året gav regeringen i uppdrag till Kriminalvården att förbereda för barn- och ungdomsavdelningar på fängelserna till juli 2026.

Sedan i våras har myndigheten undersökt vilka anstalter som har de bästa förutsättningarna för avdelningarna, berättar Johan Ahlström, skolchef. Till en början är det tänkt att det ska finnas tre för pojkar och två för flickor.

– Vi hinner inte bygga nytt, utan det vi hinner är att bygga om eller förändra i de pågående byggnationerna för att anpassa till barn- och ungdomsavdelningarna, säger Johan Ahlström.

Avdelningarna måste vara helt separerade från de andra delarna av anstalterna. Därutöver ska Kriminalvården ta hänsyn till att föräldrar till de intagna barnen relativt enkelt ska kunna besöka dem på anstalten.

– Arbetet är väldigt pågående. Under hösten kommer vi behöva ett beslut för vilka ställen som kommer att vara aktuella.

Fakta.Barn- och ungdomsfängelser

● I augusti 2023 föreslog regeringens utredare att 15–17-åringar som begår grova brott ska dömas till fängelse i stället för sluten ungdomsvård.

● Ett politiskt beslut är inte fattat, men Kriminalvården har fått i uppdrag av regeringen att planera för barn- och ungdomsavdelningar på några anstalter från och med den 1 juli 2026.

● Behovet har angetts till 100 fängelseplatser för att sedan successivt öka till 250.

● I nuläget kan 15–17-åringar endast dömas till fängelse om det finns synnerliga skäl. Åldersgruppen är ovanlig inom Kriminalvården.

Källa: Regeringen, Kriminalvården och brottsbalken.

Johan Ahlström berättar att Kriminalvården hämtat mycket kunskap från Statens institutionsstyrelse (Sis), både kring antalet barn som Sis-hemmen fått hantera men också om hur skolan ska utformas.

– Vi jobbar mot någon slags hybrid av det Sis har som skola och utbildningsverksamhet och det vi har i dag i form av vuxenutbildning, säger han.

Kriminalvårdens vuxenutbildning ger intagna möjlighet att läsa upp grundskole- och gymnasiebetyg och gå yrkesutbildningar. Som alternativ kan de intagna exempelvis arbeta.

En stor skillnad på de kommande barn- och ungdomsavdelningarna blir att en del av de som hamnar där fortfarande har skolplikt.

– Det vi framför allt förbereder oss för är att det är unga människor där vi behöver jobba mycket med motivation. Kanske på ett annat sätt än vi faktiskt behöver göra med vuxna i dag, säger Johan Ahlström.

Tiden är knapp för Kriminalvården för att få de nya avdelningarna på plats. Skolchefen poängterar dock att enbart 15–17-åringar som döms från den 1 juli 2026 riskerar fängelse som påföljd och att alla platserna därför inte kommer att fyllas direkt.

– Svårigheter är dels att vi behöver ett beslut. Vi behöver bygga enheterna och rekrytera i tid för att få personal på plats.

Hur många lärare behöver rekryteras?

– För barn- och ungdomsavdelningarna kan det initialt handla om 30–40 lärartjänster.

Utöver lärare behövs exempelvis elevhälsopersonal, specialpedagoger och studie- och yrkesvägledare. När antalet intagna successivt ökar kommer ännu fler lärare att behöva rekryteras, påpekar Johan Ahlström.

– Vi siktar på högre personaltäthet än vad vi har i dag, säger han och fortsätter:

– Jämför man med dagens kriminalvård, kommer barn- och ungdomsavdelningarna kräva betydligt mer av personalen som tätare samverkan mellan vårdare, lärare och programledare.

Läs mer:

Charlotte och Lily undervisar häktade barn – nu behöver de fler kollegor

Personalen på fängelser och häkten måste fördubblas

För få brottslingar får behandling: ”Riskerar komma ut i sämre skick”

Share.
Exit mobile version