Under året har Region Stockholm lyckats korta väntan på vård. Men tillgången till vård är inte jämlik.

Köerna till en operation av exempelvis ett knä är betydligt kortare för friska patienter som kan opereras på en privat klinik inom vårdvalet. Sjukare och mer komplexa fall som behöver tillgång till sjukhusens resurser får vänta mycket längre, vilket DN berättat om.

För att fler patienter ska få vård i tid har hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm fattat beslut om att lägga 57 miljoner kronor på att korta sjukhusens vårdköer.

– Pengarna ska gå dit köerna är som längst på sjukhusen och vi vet att inom just ortopedi har vi långa väntetider, säger Talla Alkurdi (S) hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

På Danderyds sjukhus välkomnas beskedet av Stefan Gantelius, verksamhetschef inom ortopedi. Han tycker att resurserna i vården behöver fördelas mer rättvist.

– Att du med samma åkomma, höftartros, får snabbare hjälp om du är frisk än om du exempelvis haft en hjärtinfarkt tidigare är inte jämlik vård.

Danderyds sjukhus får 9,2 miljoner av regionens extrapengar till kökapning, enligt Stefan Gantelius. Det kommer att hjälpa fler patienter att få vård, säger han.

– Vi kommer att genomföra ett antal extra operationer på helger under hösten vilket ökar våra chanser att bli köfria 2025.

Fakta.Vårdköerna i Stockholm

Under första halvåret 2024 var det i snitt 75 procent av patienterna i Stockholm som fick vård inom vårdgarantins 90 dagar. I fjol var samma siffra 73 procent. År 2022 var motsvarande siffra 65 procent. För att fler ska få vård i tid genomför regionen en satsning på att kapa köer på de offentliga sjukhusen och St Görans sjukhus. Sjukhusen får dela på 57 miljoner som ska användas till att kapa köer där de är som längst. Målsättningen för regionens sjukhus är att vara köfria 2025.

Källa: Region Stockholm

På Vårdförbundet väcker ordet ”kökapning” mer oro än hopp. Maria Lindblom, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Stockholm, tycker att vårdpersonalen glöms bort i ivern att snabbt försöka minska vårdens väntetider.

– Varför finns det köer från första början? Jo för att det är brist på sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Och nu ska man i vanlig ordning satsa extra pengar på att få bort de här köerna genom att våra yrken ska jobba övertid, säger hon.

Hon vill i stället se långsiktiga lösningar som förbättrar arbetsmiljö, schema och arbetstider så att fler vill och orkar arbeta heltid på sjukhusen.

– Regionerna är väldigt rädda för att göra satsningar som innebär bestående kostnader, som att höja lönerna eller sänka veckoarbetstiden. Då är det smidigare att skjuta till extrapengar för att kapa köer, säger Maria Lindblom.

Pengarna som går till höstens kökapningar i Stockholm kommer från regeringens riktade bidrag till hälso- och sjukvården för 2024 som behöver användas innan årets slut, enligt Region Stockholm.

Nästa år får regioner och kommuner betydligt mindre statliga medel till vården, enligt de besked som gavs från regeringen och Sverigedemokraterna när höstbudgeten presenterades i september. Något som fått stark kritik från bland annat Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Fakta.Statliga pengar till vården

I regeringens höstbudget tillfördes 2 miljarder i särskilt bidrag till hälso- och sjukvården och 1 miljard i prestationsbundna medel för att korta köerna i vården. Här finns också en satsning på en nationell vårdförmedling och pengar till precisionsmedicin.

Pengarna som aviserades i höstbudgeten tillsammans med tidigare avsatta medel landar enligt regeringen på totalt cirka 18 miljarder från staten till vården under 2025.

Av dessa är 7,5 miljarder pengar som regionerna får om de visar att de har kunnat öka antalet vårdplatser och korta köerna. 3,8 miljarder går till omställningen till nära vård och en utbyggd primärvård. 1 miljard till åtgärder inom cancervården. 1,7 miljarder till civilt försvar i hälso- och sjukvården, som exempel.

Källa: Socialdepartementet

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har varit tydlig med att kortare vårdköer ytterst är regionernas ansvar men samtidigt en viktig fråga för regeringen. Bland annat ska en utredare efter årsskiftet komma med förslag på hur staten med hjälp av punktinsatser kan bidra till kortare köer utan att skapa oönskade bieffekter, som att friskare enklare patienter prioriteras före patienter med större behov.

– Vi har under väldigt många år, väldigt lång tid, stadigt minskat antalet vårdplatser. Det har fått till följd att vi har ökade köer inom hälso- och sjukvården. Men också det att när vi får tre virus samtidigt under julhelgerna så klarar vi inte situationen, sade sjukvårdsministern under pressträffen då regeringen berättade om vårdens utrymme i höstbudgeten.

Hon påminde också om att bristen på vårdplatser inte handlar om att sjukhusen saknar sängar utan vårdpersonal.

I Region Stockholm pågår samtal om hur privat och offentlig vård kan samarbeta mer för att fler patienter ska få kortare väntan. Bland annat diskuteras att anställda inom den privata vården ska lägga delar av sin arbetstid på sjukhusen. Det finns också diskussioner om att kliniker inom vårdvalet skulle kunna ta emot en bredare grupp patienter.

Enligt regionen kommer nya avtal inom vårdvalet som rör knä- och höftproteser att bli klara under nästa år.

– Vi ser en tydlig trend i kortare väntetider i regionen. Men det finns mycket kvar att göra, säger Talla Alkurdi (S).

Fakta.Vårdvalet i Stockholm

I Stockholm är primärvården och stora delar av specialistvården organiserad inom det så kallade vårdvalet. En reform som tillåter privata vårdgivare att etablera sig fritt med rätt till ersättning per patient eller ingrepp enligt särskilda vårdvalsavtal som tecknas med regionen.

I avtalet för vårdval höft- och knäproteser, som exempel, är det uttalat att de privata vårdgivarna endast opererar friskare patienter.

Tanken med vårdvalet är att patienternas efterfrågan ska leda till högre kvalitet och rätt utbud. Vårdvalet har ökat tillgängligheten inom vissa områden och för vissa patientgrupper. Men samtidigt har det kostat regionen mycket pengar och fördelat vården ojämlikt, både geografiskt och mellan olika patienter, enligt flera utredningar.

Just nu håller flera vårdval i Stockholm på att ses över. Vårdval inom specialistvården finns exempelvis även i Uppsala och Skåne. Inom primärvården är vårdval obligatoriskt i hela landet enligt lag.

Källa: SKR, riksrevisionen, Region Stockholm

Läs mer:

Karina väntade åratal på vård – systern Annelie opererades direkt

Share.
Exit mobile version