– På något sätt har det alltid känts som vi har varit på väg hit där vi nu är. För att en dag vara redo att axla en större roll har man liksom följt efter och lärt av Sjöström och Coleman, fortsätter Junevik som i somras tog sitt första individuella mästerskapsguld när hon vann EM 50 meter fjäril.
– Jag har varit med i landslaget så länge att jag känner mig trygg i den här situationen. Jag vet vad som krävs både när det gäller att välkomna unga simmare, och att själv ta större plats.
I många år har svensk simning kunnat räkna med att fixstjärnan Sarah Sjöström ska simma hem medaljer.
Även Michelle Coleman har haft en central roll i sportens utveckling. Med Sjöström och Coleman i laget har Sverige tagit ett stort antal lagkappsmedaljer i internationella mästerskap.
Nu saknas båda två.
I Sarah Sjöströms fall är det tillfälligt. I augusti blir hon bli mamma för första gången, och planen är att hon med tiden ska börja tävla igen med sikte mot OS 2028.
I Michelle Colemans fall är det däremot slut på riktigt. Efter sammanlagt 20 internationella mästerskapsmedaljer meddelade hon i mars att karriären är över.
– Det är så klart skönt att Sarah kommer tillbaka så småningom, men självklart kommer Michelle att saknas. De båda har betytt så mycket för landslaget i så många år, säger Sara Junevik.
Årets stora mål för världens bästa simmare är VM i Singapore som startar den 27 juli. Den internationella simtävlingen Swim Open i Stockholm, som inleddes i lördags och pågår till och med tisdag, är ett första steg i förberedelserna mot VM.
– Det är en helt ny verklighet för hela simlandslaget som har haft Sjöström och Coleman som en stomme under många år, säger simlandslagets förbundskapten Martina Aronsson om att bygga en VM-trupp utan Sjöström och Coleman.
– Men oavsett vilken situation man ställs inför gäller det att göra det bästa av den. Så vi försöker se det här som en ny möjlighet för andra simmare att kliva fram och ta ansvar i lagkapper, men också att ta en större roll i gruppen i stort, fortsätter hon.
Förra veckan fick Sara Junevik ett besked som gör hennes nya roll i landslaget något enklare. Att 50 meter fjärilsim blir en OS-gren från och med Los Angeles 2028 är en dröm som blir verklighet, och ökar hennes chanser att blanda sig i medaljstriden.
– Med tanke på att det var på 50 fjäril som jag tog alla mina juniormedaljer känns det som om cirkeln sluts. Nu får jag göra det som jag alltid har tyckt mest om att göra, säger hon.
Tar sig Junevik till OS-final kommer Sarah Sjöström vara en tuff konkurrent i den. Fram till nu har Sjöström dominerat grenen och tagit sex raka VM-guld.
– Jag har haft Sarah vid min sida i de finaler som jag har lyckats kvala till. Vi har suttit tillsammans i callroom, och det har varit en sådan trygghet att ha henne där. Det har gjort att jag vuxit som person, säger Sara Junevik.
Även om spelplanen är förändrad i och med OS-beskedet kommer Sara Junevik också fortsätta att satsa på såväl 100 meter fjäril som 100 meter frisim. Inte minst med tanke på lagkapperna.
I det ”nya landslaget” kommer inte Junevik vara ensam om att få ta ett större ansvar. Truppens äldsta simmare 28-åriga Louise Hansson, med både VM-guld och EM-guld på meritlistan, kommer också ha en stor roll.
– Det kommer kännas tomt och konstigt utan Sarah och ”Micha”, säger Louise Hansson som tillhört landslaget i nästan halva sitt liv.
– Men vi är ju ett gäng i tjejer i landslaget som har varit med ett tag, och som har gjort x antal mästerskap, så även om jag är ”veteranen” tror jag att vi är flera som kommer hjälpas åt att fylla tomrummet efter dem.