Den svenska börsen påverkas ofta av globala händelser. Ökad risk för ett handelskrig kan få aktiemarknaden att backa, särskilt för exportberoende bolag. För den som har fonder eller aktier i sitt pensionssparande kan det innebära:

● Kortvariga nedgångar i fond- och aktievärden.

● Ökad volatilitet, alltså kraftigare svängningar.

● Risk för lågkonjunktur och lägre framtida avkastning.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, menar att det finns en reell oro för hur ett begynnande tullkrig kommer att påverka privatpersoners sparkapital och framtida pensioner.

– Ingen trodde att de amerikanska tullarna skulle bli så här omfattande. Vi har redan sett effekter. Det finns nu en oro för vad det här får för konsekvenser för världsekonomin. De som har aktier och fonder måste vara beredda på att det blir stökigt på världens börser. Det kan bli tal om fortsatta nedgångar, säger Frida Bratt.

Hur ska man tänka kring sitt sparande i det här läget?

– Handlar det om långsiktiga besparingar för pensionen eller barnen ska man inte agera i panik. Är det pengar man behöver inom två år, så kanske de inte borde varit placerade på börsen eller i fonder från början. Börsen är för riskfylld för kortsiktigt sparande, säger Frida Bratt.

I orostider brukar små valutor som den svenska kronan försvagas. Men efter USA:s tullbesked har kronan stärkts något mot dollarn. Det gör att importerade amerikanska varor – och en semesterresa till New York – tillfälligt blivit billigare. Effekten är dock osäker och kan snabbt förändras beroende på hur centralbanker och marknader reagerar.

Stärks kronan jämsides med att de amerikanska tullarna införts så slår det dubbelt mot svenska exportindustrin och kan leda till ökad arbetslöshet.

Henrik Horn, professor i internationell ekonomi, menar att ett begynnande tullkrig slår brett – och hårt.

– Vissa företag kommer att få skydd mot importkonkurrens. Men även de kan komma att drabbas av andra länders tullar. För övrigt finns bara förlorare, säger Henrik Horn.

Donald Trump har presenterat tullarna som en välsignelse för amerikansk ekonomi?

– Obegripligt för en ekonom. Man måste nog vara psykolog för att kommentera det, säger Henrik Horn.

EU har sedan mitten av mars presenterat en 99 sidor lång lista med varor som kan beläggas med nya tullar. Målet är att slå mot både symboliska och ekonomiskt känsliga exportvaror från USA – för att sätta press där det politiskt gör mest ont.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, menar att tull-konflikten riskerar att få både kortsiktiga och långsiktiga effekter.

– Vi vet ju inte vart det här landar. Kortsiktigt kommer det att slå mot svensk export och kan leda till en lågkonjunktur. Långsiktigt riskerar vi att dra ner tillväxten globalt. Handelskrig skapar ineffektivitet. Lönetillväxten kommer att påverkas negativt, säger Lars Calmfors.

– Tullarna som EU planerar kommer troligen var utformade så att de slår hårdare mot de republikanska väljarna, fortsätter Lars Calmfors.

Fakta.Varor som EU kan lägga tull på…

Bland produkterna som EU-kommissionen tidigare listat som planerade tull-motåtgärder finns allt från livsmedel, drycker, hygienartiklar, heminredning, kläder till industrivaror. Följande varor skulle då kunna stiga i pris för svenska konsumenter.

Livsmedel, dryck: Kaffe, Curry, majs, jordnötter, jordnötssmör, kött, hönslever, kex, vin, bourbon.

Hygienprodukter: Schampo, deodorant, ansiktsvisir.

Byggprodukter: Fönster, dörrar.

Kläder: Läderhandskar, slipsar, stödstrumpor

Heminredning: Madrasser, elektriska grillar, handtag till paraplyer.

Industrivaror: Rör, segel för båtar, Harley-Davidson-motorcyklar, Tesla, Jeep och Ford

Källa: Europeiska kommissionen, DN

Läs mer:

Trump: 20-procentiga tullar mot EU

Kraftigt fall på Stockholmsbörsen efter tullbeskedet

Carl Johan von Seth: Världen är uselt förberedd på Trumps totala tullraseri

Share.
Exit mobile version