Sedan toppnivån den 18 februari har Stockholmsbörsens breda index fallit med över 16 procent. Under veckan har det varit flera kraftiga nedgångar och på fredagen tog det ny fart när Kina meddelade att de inför tullar på amerikanska varor.

Experter som DN har talat med är eniga om att de kinesiska mottullarna förvärrar läget som är mycket oklart. Det behövs att förhandlingar om tullarna inleds i stället för att lugna marknaderna.

Hur stor är risken för en ny börskrasch?

– Risken har absolut ökat. Jag tror att många har missbedömt hur långt Trump var på väg att gå med tullhoten och även storleken, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

– Om storleken ligger kvar är risken överhängande för en recession. Och det behöver hända något ganska snart för att det här ska stabiliseras, fortsätter hon.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ser faror med den nuvarande osäkerheten.

– Risken är absolut att det här kan bli något mer ihållande. Det beror mycket på vad som händer med tullarna. Om det står fast kan bli ett jobbigt börsår, säger hon.

– Det är väldigt svårt att säga vilket scenario det blir, fortsätter Frida Bratt.

Även hon påpekar att signaler om förhandlingar kan dämpa oron.

– Det är mycket psykologi i det här. Det beror på hur förhandlingsviljan är hos Trumpadministrationen och det kommer styra om det blir kortvarigt eller betydligt mer långvarigt.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth pekar också på den stora osäkerheten som råder.

– Ska man vara allvarlig så vet vi inte alls var det kommer att sluta. Vi har marknadsrörelser som är stora men det är ingen krisstämning i marknaden, konstaterar hon.

Hon menar att det tyder på att aktörer hoppas och tror att det ska bli någon form av förhandling mellan USA och övriga länder och att tullarna blir mildare.

– Skulle det visa sig att man inte får det kan det bli större rörelser i marknaden, säger hon.

– Jag tror att Trump tänker att han kan backa men det är som att stoppa en fallande kniv. Det är inte säkert att det går och då kan vi få stora marknadsrörelser, fortsätter Annika Winsth.

Hon betonar att det omöjligt att förutspå vad som kommer att hända.

Det är inte första gången i historien som stor osäkerhet skapar oreda på börserna. Finanskrisen som inleddes 2007 är ett exempel. Då var det oklarheter kring amerikanska bostadslån som fick den globala ekonomin i gungning. Då föll kurserna med över 50 procent från topp till botten.

Pandemikrisen 2020 är ett annat exempel då kurserna tappade kring 30 procent. Annika Winsth konstaterar att det finns en stor skillnad mellan de två historiska händelserna och den nuvarande:

– Det som är oerhört beklagligt är att en finanskris och en pandemi är sådant som händer, medan det här är självförvållat. Trumpadministrationen har medvetet vidtagit de här åtgärderna som gör att vi får riskerna i ekonomin. Det är oerhört beklagligt.

– Men man ska vara försiktig att jämföra de här för vi vet inte var det här landar, säger Annika Winsth.

Share.
Exit mobile version