Sveriges Eurovisionrepresentant 2011 uppträder tillsammans med Eleni Foureira, som tävlade för Cypern 2018, och den spanska artisten Chanel, som kom trea 2022, uppger Eurovisions officiella konto på Instagram.

Samtidigt skriver artisten själv i en story på sin Instagram att EBU:s hantering av Eurovision är en ”skam” och kritiserar att palestinska flaggor och symboler inte är tillåtna inne i arenan ”samtidigt som symboler som representerar alla andra etniciteter i världen är välkomna”.

Eric Saade har flera gånger tidigare protesterat mot att Israel tillåts delta trots kriget i Gaza, och var en av artisterna som skrev under ett upprop med krav på att Israel utestängs från tävlingen.

– Jag älskar Melodifestivalen och ESC och allt som de står för – och klarar inte av att se trovärdigheten förstöras på detta sätt, sa Eric Saade till DN då.

Artisten, som själv har palestinskt påbrå, avslutar inlägget med att skriva att det därför är ”viktigare än någonsin för mig att vara närvarande på den scenen”.

2011 kom Eric Saade trea i Eurovision Song Contest, med låten ”Popular”. Han medverkade även som reporter i green room under sändningen från Eurovision Song Contest i Sverige 2013.

Sedan tidigare är det känt att Eurovisionikonen Johnny Logan står för mellanakten i den första semifinalen. Irländaren Logan har vunnit Melodifestivalen två gånger som artist och en gång som låtskrivare.

Petra Mede och Malin Åkerman är programledare för Eurovisionsändningarna från Malmö. Från och med i år framförs även de bidrag som är direktkvalificerade till finalen redan i semifinalerna. Det svenska bidraget ”Unforgettable” med Marcus & Martinus sjungs i den första semifinalen.

Share.
Exit mobile version