Klockan 12.33 den 4 februari började samtalen om skolskjutningen i Örebro att välla in till 112. Kort därpå gick larm ut även till skolans olika enheter i säkerhetsappen Cosafe. Beskeden var blandade: Mellan 12.34 och 12.39 kom tre uppmaningar om inrymning och fyra om utrymning, enligt utredningen av dådet.

Enheten för SFI, svenska för invandrare, fick ett utrymningsbesked, men några minuter senare kom användare med motsatta uppmaningar i appens chattfunktion.

”Skottlossning, stanna där ni är”, skriver en klockan 12.48.

”Polisen har omringat skolan, gärningsmannen är i c/d korridor”, skriver en annan 13.03.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket fanns det personer som följde uppmaningarna om utrymning – med ödesdigra konsekvenser. Bland annat försökte en klass fly från rummet de hade barrikaderat sig i.

”Två av mina elever blev skjutna och gick bort”, skriver en anmälare.

I en annan anmälan uttrycker en lärare stress över att appen sade utrym, när det var var inrym som gällde.

Örebro kommun har använt Cosafe på vuxenutbildningar och gymnasieskolor i flera års tid. Efter dådet på Risbergska tillsattes en granskning av appen. Slutsatserna var blandade. Kommunen konstaterar att följderna hade kunnat bli ännu värre utan Cosafe, men också att användandet måste omprövas.

Utredningen visar att larmkedjan avvek från det förväntande: Att ett och samma utskick skulle gå ut till alla på skolan.

”Att olika larm gått ut beror på att olika medarbetare larmat och valt det larm som utifrån deras situation bedömts varit det bästa. Då skolan är stor är det svårt, till och med omöjligt, att ge en korrekt varningstext till alla anställda”, konstateras i rapporten.

Ingen person fick fler än en ett larm från appen, även om motstridiga uppmaningar förekom i de efterföljande chattarna.

Kommunen tittar nu på hur appen kan användas på bästa sätt under den resterande avtalstiden med Cosafe. Samtidigt ska en ny lista på krav tas fram till nästa upphandling av säkerhetsapp.

Företaget delar utredningens slutsatser, skriver det på sin hemsida.

”Ansvaret för implementation, träning och uppföljning ligger hos varje enskild verksamhet och det är i samverkan mellan organisation och teknik som trygghet byggs över tid.”

Share.
Exit mobile version