Svenska myndigheter har under flera år köpt skyddsvästar och annan utrustning från säkerhetsbutiken. Detta trots att ägaren är dömd för grovt brott mot lagen om krigsmateriel och är nätverkskriminell, enligt polis. Nu är han åtalad för att ha förmått en kvinna på polisens underrättelseenhet att läcka hemligstämplade uppgifter till honom.

DN:s granskning visar att gängmedlemmar i 14 våldsamma nätverk har använt säkerhetsbutikens skyddsvästar. Gäng som misstänks ligga bakom ett stort antal skjutningar, sprängattentat, mord och mordförsök de senaste åren.

Det handlar bland annat om Foxtrot, Shottaz, Dödspatrullen och Vårbynätverket.

Vid husrannsakningar och tillslag upptäcker polisen att skyddsvästar från butiken hamnat hos gängledare, skyttar och andra kriminella. Skyddsvästarna hittas i de misstänktas garderober, i källarförråd, i bilar och även på Sis-hem. Flera gängmedlemmar grips när de har skyddsvästen på sig.

Så används skyddsvästar från säkerhetsföretaget

Skyddsvästar med samma företagslogotyp dyker upp i olika utredningar om grova brott. Här är några exempel.

■ Under Kronofogdens utmätning hemma hos en man utanför Stockholm upptäcktes sommaren 2023 en skyddsväst. Mannen kopplas till Visättranätverket, och har dömts för ett stort antal brott.

Våren 2023 mördades en man i sitt hem. I bostaden fanns flera familjemedlemmar. Mordet utgjorde, enligt polisen, en del av gängkriget mellan rivaliserande falanger inom Södertäljenätverket. I offrets bostad hittade polisen skyddsvästar.

■ Polisen beslagtog i slutet av 2022 en skyddsväst på Sis-hemmet Tysslinge i en utredning om bland annat mordförsök. Västen tillhörde en ung man som kopplas till Hagsätranätverket. Mannen hade tidigare dömts för bland annat rån.

■ Hösten 2021 sökte polisen igenom en bil som den numera mördade Mehdi Sachit färdades i. Han kallades ”Dumle”, var centralgestalt i Dödspatrullen och dömd för bland annat våldsbrott och grov våldtäkt. En skyddsväst och en rånarluva beslagtogs som Sachit ville ha tillbaka, men Stockholms tingsrätt beslutade att de skulle förverkas.

■ I april 2020 fick en ung skytt ett morduppdrag direkt från ledaren av Vårbynätverket. Under utredningen beslagtog polisen mannens skyddsväst. Mannen dömdes senare för försök till mord.

Efter ett mordförsök hösten 2022 ville en man i 25-årsåldern, kopplad till Södertäljenätverkets ena falang, rusta sig. Han slog telefonnumret till säkerhetsbutiken och förklarade att han redan hade köpt flera västar.

– Sedan tog polisen västarna igen, sade mannen som i hemlighet avlyssnades av polisen.

Butikspersonal svarade att det inte var några problem att köpa ännu fler, och att de hade antecknat den nya beställningen.

Företaget frågade inte varför polisen hade beslagtagit de tidigare västarna.

– Du är välkommen igen, svarade butiksbiträdet innan samtalet avslutades.

DN har pratat med ägaren av säkerhetsföretaget, som inte vill ställa upp på en intervju. På frågan om varför gängkriminella använder skyddsvästar från hans butik, svarar mannen att han räddar liv.

– Alla har rätt att köpa skyddsvästar. Jag vet inte alltid vilka killarna är.

I ett vittnesförhör 2011 uppgav han att han hade sålt en väst direkt till Södertäljenätverkets tidigare ledare, den numera livstidsdömde Bernard Khouri.

– Vad ska jag göra, ska jag neka honom? Man är kund oavsett, säger ägaren till DN.

Så gjordes granskningen.

■ DN har gått igenom polisens beslagsprotokoll, brottsutredningar, domar och Kronofogdens protokoll vid utmätningar de senaste åren. Där framgår vilka personer som haft skyddsvästarna från säkerhetsbutiken.

■ Genom promemorior och underrättelserapporter från Polismyndigheten har DN kunnat knyta personerna till 14 olika kriminella nätverk.

Läs också: Myndigheter köper utrustning av dömd vapenhandlare

Polisläckorna: Gängen värvar poliser – med sexuella relationer

Share.
Exit mobile version