I en historisk stämningsansökan som lämnades in på tisdagen ställer staden San Francisco tio av USA:s främsta livsmedelstillverkare till svars för amerikanernas försämrade hälsa. Det rapporterar ett flertal amerikanska medier.
Bland de utpekade företagen finns jättar som PepsiCo, Kraft Heinz, Mondelez, General Mills, Kellogg, Mars och Coca-Cola. Produkter som nämns specifikt är varumärken som Oreo, Kit Kat, Pringles och frukostflingorna Cheerios.
– Liksom tobaksindustrin visste de att deras produkter gör människor mycket sjuka men dolde sanningen för allmänheten, tjänade otaliga miljarder på det och lämnade amerikanerna att hantera konsekvenserna, säger stadsjuristen David Chiu på en presskonferens.
Staden hävdar att tobaksbolag som köpte in sig i livsmedelsindustrin överförde sin teknik och kunskap för att medvetet utforma beroendeframkallande matprodukter.
– Vi måste vara tydliga med att detta inte handlar om att konsumenter ska göra bättre val. Undersökningar visar att amerikaner vill undvika ultraprocessad mat, men vi översköljs av den. Dessa företag skapade en folkhälsokris, de tjänade stora pengar på det, och nu måste de ta ansvar för skadan de har orsakat, säger David Chiu i ett uttalande.
Kärnan i åtalet är kopplingen mellan ultraprocessad mat och kroniska sjukdomar – något som nyligen lyftes fram i en uppmärksammad artikelserie i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.
Staden menar att ultraprocessade livsmedel ligger bakom en explosion av bland annat fetma, diabetes, tarmcancer och inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom. Den pekar också på forskning som kopplar överkonsumtion av ultraprocessade livsmedel till fettlever, hjärtkärlsjukdom, tarmcancer och depression.
Enligt The Lancets forskningsöversikt räcker det inte att titta på innehållet av socker, salt och fett för att förstå hälsoriskerna. Den industriella bearbetningen bryter ner livsmedlets naturliga struktur och modifierar ingredienserna kemiskt. Det påverkar kroppens mättnadssignaler och näringsupptag på ett sätt som skiljer sig från mat som är processad på mer traditionella sätt, menar forskarna.
I dagsläget får amerikaner i sig omkring 60 procent av sitt totala energiintag från ultraprocessad mat, enligt The Lancet.
San Francisco kräver nu att företagen ska betala skadestånd för de enorma sjukvårdskostnader som drabbat staden till följd av kostrelaterade sjukdomar. Dessutom vill man se ett domstolsbeslut som tvingar bolagen att finansiera upplysningskampanjer om hälsoriskerna samt begränsa marknadsföringen mot barn.
Livsmedelsindustrins branschorganisation, Consumer Brands Association, avvisar anklagelserna. I ett uttalande till ABC News menar de att det saknas en vetenskapligt överenskommen definition av vad ultraprocessad mat är och att de kontinuerligt tar fram nya produkter med extra protein och fiber och minskat socker och salt.
Stämningen kommer i en tid då debatten om ultraprocessad mat intensifierats i USA. Landets kontroversiella hälsominister Robert F Kennedy Jr har drivit kampanjen ”Make America Healthy Again” med siktet inställt på just ultraprocessade livsmedel. Samtidigt skrev Kaliforniens guvernör Gavin Newsom nyligen under en lag som ska fasa ut vissa ultraprocessade produkter från skolmaten i delstaten.
San Franciscos stadsjurister har tidigare haft framgång i liknande jätteprocesser. 1998 vann staden miljardbelopp i skadestånd från tobaksindustrin och man har även vunnit skadestånd från tillverkare av blyfärg.
Läs mer:
Forskare kräver skärpta kostråd mot ultraprocessad mat
Det här säger vetenskapen om ultraprocessad mat och ohälsa
Därför varnar forskare för ultraprocessad mat
Kost eller motion – därför har rikare länder mer fetma




