Som de kan kose seg – norrmännen också i de mest besvärliga stunder. Det visade kung Harald V och hans drottning Sonja, hela Norges milda och tålmodiga bestemor och bestefar, prov på förra veckan då de poserade med ett glas vitt framför paddan i sommarresidenset på Mågerø vid Oslofjordens mynning.

”Kungaparet följer med spänning det som sker i Paris. Inte ett ögonblick förbigås”, stod det i texten under bilden som postades på Instagram samtidigt som anklagelserna mot kronprinsessan Mette-Marits 27-årige son Marius Borg Høiby publicerades på nyhetssajterna.

Några dagar tidigare hade Borg Høiby gripits av polis misstänkt för att ha misshandlat sin exflickvän i en lägenhet på Frogner, den besuttna Oslosocietetens grannskap. Kvinnan konstaterades ha fått en hjärnskakning och i den vandaliserade våningen fann polisen, enligt uppgifter till norska TV2, en kniv inkörd i väggen.

Kronprinsen Haakon, som hade rest till Paris, kallade i en kort intervju med NRK den polisanmälda händelsen för ”en allvarlig sak”, och tillade: ”Det påverkar mig också, men jag är här för att heja på vårt lag i OS. Det är fantastiska prestationer som görs.”


För hundratals miljoner per år har skattebetalarna rätt att förvänta sig blanka projektionsytor och fungerande galjonsfigurer

På gränsen till tvångsmässig ter den sig, denna benägenhet att vända sig mot ljuset, trivas och visa upp det.

Lidandet är förstås först och främst den våldsutsatta kvinnans. Vilka konsekvenserna blir för det en gång så populära norska kungahuset, som ju till skillnad från de svenska och brittiska länge besparades skandaler, återstår att se. Men lovande ser det knappast ut.

På tisdagen framkom att Mette-Marit varit i kontakt med kvinnan som hennes son utreds för misshandel av. Varför och vad de pratade om vill kungahuset inte gå in på med motiveringen ”det är privat”. Strax därefter uttalade sig Marius Borg Høiby i NRK, erkände att han misshandlat flickvännen, sa att han skulle återuppta behandlingen mot sitt rusmissbruk och bad om ursäkt. Det var förbehållslöst. En kunglig pudel.

Missbruk och våld i nära relationer är klassöverskridande, men en kungafamilj är, vad än kung Harald V och kronprins Haakon låter påskina, ändå ingen vanlig familj.

Nej, de kungliga måste vara bättre, elegantare, mer moraliska och majestätiska än vi andra; för hundratals miljoner per år har skattebetalarna rätt att förvänta sig blanka projektionsytor och fungerande galjonsfigurer. Och när de ändå inte är det, bättre alltså – för i verkligheten är de givetvis inte det – bör de åtminstone ha ryggrad nog att ta bladet från munnen. Det går bara inte an att mitt i krisen fortsätta kose seg framför paddan.

Läs mer:

Norska kronprinsessans sons ursäkt för misshandeln får både beröm och kritik

Share.
Exit mobile version