Under förra veckan sänkte flera banker sina bolåneräntor. Det rör sig bland annat om Skandia som sänkt med 0,25 procentenheter på samtliga löptider och Swedbank som sänkt mellan 0,05 och 0,40 procentenheter på lån med bindningstider mellan 1 och 10 år.

– Det handlar om att bankerna tar ut kommande räntesänkningar i förskott och väljer att sänka innan Riksbanken sannolikt sänker räntan nu i slutet av augusti, säger Shoka Åhrman som är sparekonom på SPP.

Styrräntan ligger i nuläget på 3,75 procent och Riksbanken har flaggat för två eller tre sänkningar under det resterande året. En annan faktor som spelar in är att även den amerikanska centralbanken väntas sänka räntan framöver, enligt Shoka Åhrman.

Hon flaggar samtidigt för att den kommande veckans svenska inflationssiffror kan påverka utvecklingen.

– Då får vi sannolikt en bild av att det inte längre är lika stor risk för inflationsbakslag och då kan vi fundera över om det kommer en räntesänkning med 0,25 procentenheter eller till och med mer än så, spår hon.

För ett lån på 1 miljon kronor, med rörlig bolåneränta på 4,5 procent, skulle en sänkning med 0,25 respektive 0,5 procentenheter innebära 2 500 eller 5 000 kronor mer i plånboken per år, före ränteavdrag. Motsvarande kalkyl för ett lån på 5 miljoner kronor blir 12 500 respektive 25 000 kronor.

– Sänker Riksbanken brukar framför allt den rörliga tremånadersräntan följa efter snabbt.

Handelsbanken har aviserat att tremånadersräntan sänks med 0,10 procentenheter till 5,59 procent. Den ettåriga räntan sänks med 0,40 procentenheter till 4,29 procent och tvåårsräntan sänks med 0,50 procentenheter till 3,89 procent.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman, som betonar att hon inte har insyn i bankens räntesättning, säger att bolåneräntor rent generellt är på väg ned och kommer att fortsätta sjunka. Detta som följd av förväntningarna på att centralbankerna ska fortsätta sänka sina styrräntor

Hon pekar på att ett oväntat högt inflationsutfall skulle kunna bromsa utvecklingen, men det är inte huvudspåret, utan säger att banken spår fortsatta successiva räntesänkningar från Riksbanken.

– Vi tror Riksbanken sänker ned till 2,25 procent efter nästa sommar. Då följer de korta bostadsräntorna med så i slutet av nästa år tänker vi att både rörliga och bundna boräntor kan ligga kring 3,5 procent, säger Christina Nyman.

SPP:s Shoka Åhrman konstaterar att hushållen fortfarande är under stor press men spår att det snart kan börja ljusna.

– Det dröjer ett par räntesänkningar till innan det på riktigt börjar märkas för hushållen. Livsmedelspriserna är fortfarande höga och även om vi fått en löneökning har inflationen ätit upp delar av den, säger Shoka Åhrman.

På frågan om det är läge att binda bolånen eller inte rekommenderar hon att fundera över faktorer som inkomst, marginaler i ekonomin och hur mycket trygghet man behöver för att känna sig bekväm.

– Att binda lånen handlar delvis om att köpa sig en försäkring, som tryggheten att känna till sina räntekostnader under en tidsperiod. Om man exempelvis studerar eller ska vara föräldraledig kan det vara skönt att veta sin månadskostnad.

Hon uppmanar samtidigt till försiktighet.

– Att binda just nu är kanske lite för tidigt. Om man ska binda ska man binda på lite kortare tid i så fall, säger Shoka Åhrman.

Riksbanken lämnar nytt räntebesked den 20 augusti.

Share.
Exit mobile version