Barn utanför äktenskapet, missbruk, fattigdom, otillgänglig abortvård – det är några orsaker till att en nyförlöst kvinna kommer på tanken att lämna sitt barn i en uppvärmd låda.

I botten ligger desperation och skam.

Bebisluckor är en möjlighet, menar de som förespråkar dem, att lösa situationen för den som inte kan ta hand om sitt barn. Barnet kan adopteras, kvinnan kan känna sig lättad.

Kritiker anser att de är ett sätt att bibehålla oönskade strukturer; skapa i stället ett samhälle där kvinnor kan leva och bestämma över sina egna liv, utan rädsla för att stigmatiseras och där det är möjligt att arbeta och försörja ett barn. Bebisluckor skapar ett parallellsamhälle där vissa barn kommer att sakna historia, och blir indirekt ett tyst accepterande av brott som incest och våldtäkt.

Ofta är aborträtten en nyckelfråga. Det handlar inte enbart om en formell rätt till abort, som framgår i reportaget, utan om tillgänglighet. Sydkorea är inte det enda land där abort är lagligt, men för många ändå inte känns som ett alternativ.

I Italien, där aborträtten är lagstadgad sedan 1970-talet, är abort fortfarande i princip otillgängligt i delar av landet. I vissa områden drivs i stort sett alla sjukhus av katolska kyrkan, som av religiösa skäl inte utför aborter. En utbredd användning av samvetsklausuler kan göra det till ett detektivarbete att hitta läkare som erbjuder abortvård. För redan socioekonomiskt utsatta med små resurser är det ännu svårare. I Italien lämnas några hundra barn bort anonymt varje år, oftast på sjukhus. De bebisluckor som funnits sedan 1200-talet minskade i användning (och försvann nästan helt i samband med aborträtten) – men har återintroducerats i modern tappning av antiaborträttsorganisationer som kallar dem ”livsvaggor”. Ibland lämnas barn i dem.

Och i USA, där den nationella aborträtten avskaffades under 2022, blir det allt lättare att anonymt lämna bort sina barn: möjligheten påtalades också av Högsta domstolen i samband med att aborträtten kullkastades. Bebisluckor har blivit vanligare, i dag finns över 200 luckor i ett tjugotal delstater. Över hälften är placerade i Indiana, där den organisation och tillhörande bolag som helt dominerar marknaden har säte.

De flesta kvinnor som lämnar bort sina nyfödda förblir anonyma. Deras röster – om hur de känner sig, och vilka möjligheter de hade velat ha – förblir ohörda.

Läs mer: Sydkoreas bebisluckor räddar liv – men är kontroversiella

Share.
Exit mobile version