Offensiven kan inledas omedelbart när premiärminister Benjamin Netanyahu väl ger grönt ljus, enligt militärkällan. På onsdagen meddelar också en talesperson för regeringen att Israel ”går vidare” med invasionsplanerna, utan att närmare gå in på detaljer.

Invasionen ska enligt israeliska medier ske i etapper. Regeringens talesperson säger att man kommer att arbeta för att skydda civila, och en ”viktig del av planen” är att evakuera Rafah. Evakueringen kommer att beordras inom fyra till fem veckor, och omfatta en miljon palestinier, skriver Jerusalem Post.

Satellitbilder visar samtidigt hur tältläger har satts upp i södra Gaza de senaste veckorna, rapporterar BBC. Tidigare i april kom rapporter om att regeringen köpt 40 000 tält inför evakueringen. Enligt uppgifter till Reuters ryms mellan tio och tolv personer i varje.

Den israeliska armén meddelade också på onsdagen att två brigader med reservister ska förflyttas från norra Israel till Gaza. De kommer ta över ansvaret för Netzarimkorridoren som korsar remsan från Be’eri-området i södra Israel till kusten. Draget frigör andra förband för framtida militäroperationer och ses som en möjlig förberedelse inför invasionen av Rafah.

Premiärminister Netanyahus stab har avböjt att kommentera detaljer kring evakueringen och markoffensiven. Enligt israeliska medier har planerna presenterats för USA, som sagt nej till tidigare förslag. I den nya planen ska civila varnas och evakueras under varje steg av invasionen.

Israel ser Rafah som terrororganisationen Hamas sista fäste i Gaza och syftet med offensiven är att slå ut tunnlar och vapenlager i gränsstaden. Samtidigt har omvärlden varnat för att en markinvasion kan leda till en humanitär katastrof, eftersom över en miljon internflyktingar har sökt skydd i Rafah under kriget.

På tisdagen sade Norsk flyktinghjälps chef Jan Egeland att omvärlden ”verkar räkna ner mot ett krig mot det största flyktinglägret på jorden”, enligt TT. Hjälporganisationer står ”fullkomligt hjälplösa”, enligt Egeland.

Share.
Exit mobile version