SBAB tror att Riksbanken sänker styrräntan med ytterligare 50 punkter under våren, ned mot två procent – och att den sedan stannar där.

– Vi ser ingen anledning att man ska gå under den så som vi bedömer läget just nu, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Men riskbilden finns – och går åt olika håll. Om tillväxten inte kommer igång skulle Riksbanken kunna sänka styrräntan under två procent. Men Trumps hot om tullar kan dra upp inflationen – och leda till endast en sänkning.

– Det är viktigt att vara medveten om den här riskbilden som spretar åt olika håll, säger Boije.

Den rörliga bolåneräntan – mätt som snittränta på hela bolånemarknaden – väntas vara nere på 3,1 procent i februari, och bottnar på knappt 3 procent i början av sommaren – efter den väntade sänkningen av styrräntan i maj.

Under första halvåret väntas skillnaderna mellan den rörliga bolåneräntan och de på bindningstider mellan ett och fem år vara små. Därefter väntas skillnaderna öka, särskilt för de lite längre bundna räntorna.

– På kort sikt är det väldigt små skillnader. Det är unikt små skillnader. Det är ingen tydlig fördel att välja en viss bindningstid, säger Boije.

Enligt prognosen finns det ingen tydlig fördel, räknat i kronor, på att binda sin ränta längre tid än tre månader. Men kostnaden för att försäkra bort ränterisken är liten – för samtliga bindningstider mellan ett och fem år.

– För den som tenderar att vilja binda sin ränta, även om man inte i kronor tjänar någonting på det, så kan man säga att det kostar i princip ingenting att göra det, enligt Boije.

Läs mer: Riksbankstoppar flaggar för räntesänkning

Share.
Exit mobile version