Sverigedemokraternas väljarstöd ökade tre mätningar i rad men minskar nu med nästan 2 procentenheter till 19 procent. DN/Ipsos mätning sammanföll med att medierna dominerades av efterspelet till SD-ledarens bröllop.

Det var Expressen som avslöjade att det bland gästerna fanns en person i ledande ställning inom mc-gänget Comanches, som av polisen betraktas som ett kriminellt nätverk. SD tvingades till krishantering av ett nytt slag: Jimmie Åkesson erkände att det som skett var olämpligt och tog på sig ansvaret.

Bröllopsskandalen kan vara en faktor bakom SD:s tapp, konstaterar Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos. Han pekar också på debatten om Tidöpartiernas budgetförslag.

– Där framstod inte Sverigedemokraterna som en klar vinnare i någon fråga, säger Nicklas Källebring.

SD tappar framför allt till ”soffan”, det vill säga till kategorin väljare som inte uppger något favoritparti. En mindre förlust sker också till Moderaterna. Därmed ligger SD återigen cirka en procentenhet under sitt valresultat 2022. Kommande mätningar få utvisa om det är en bestående nedgång.

Socialdemokraterna går åt motsatt håll och bryter en långvarig negativ trend. Partiet hade backat fem mätningar i rad men lyfter nu från 31 procent i september till 33 i oktober.

– Socialdemokraterna vinner inte så mycket från andra partier men det sker en påtaglig mobilisering av egna väljare. Många som tidigare gått till ”soffan” återvänder nu, säger Nicklas Källebring.

Han menar att budgetdebatten kan ha gynnat S eftersom den fördes längs traditionella höger-vänster-linjer. S kunde angripa Tidöpartiernas skattesänkningar för höginkomsttagare och kritisera bristen på pengar till välfärden.

Socialdemokraterna har dock under perioden även plågats av efterspelet till DN:s avslöjande om tvivelaktig lotteriförsäljning. Möjligen har en del väljare uppfattat den hårda politiska debatten som följde som orättvis, vilket enligt Nicklas Källebring också kan ha haft en mobiliserande effekt personer med S-sympatier.

I övrigt är förändringarna sedan förra månaden små. För första gången på länge klarar samtliga partier riksdagsspärren, om än med minimala marginaler för Liberalerna och Kristdemokraterna. Bägge partierna stöds av 4 procent av väljarna, avrundat nedåt. För Liberalerna är det den högsta noteringen sedan juni i fjol.

Trots vissa väljarvinster från SD så backar Moderaterna totalt sett från 19 till 18 procent.

Vänsterpartiet går bakåt för tredje mätningen i rad och har nu förlorat hela uppgången som kom i samband med EU-valet. V har under mätperioden varit hårt ansatt i debatten på grund av de partiföreträdare som spridit antisemitiska budskap och uttryckt stöd för terrorklassade organisationer.

Miljöpartiet har varit inne i en svagt positiv trend som stannar upp i oktober. Väljarstödet är 6 procent, vilket dock bara är tiondelar sämre än förra månaden.

Centerpartiet ligger still på 5 procent. Sammantaget gör det att avståndet mellan blocken återigen ökar. Oppositionens övertag på Tidöpartierna summeras nu till 7 procentenheter.

Väljarbarometern visar också att pessimismen åter tilltar. Sex av tio uppfattar utvecklingen i Sverige som negativ, färre än var tionde är optimist. En ny våg av skjutningar och en hög konfliktnivå i politiken ser Nicklas Källebring som möjliga orsaker.

Läs mer: Jimmie Åkesson om kritiken mot bröllopsgästen: ”Såklart ett misslyckande”

Judiska centralrådet bjuder inte längre in Dadgostar: ”Förtroendet väldigt, väldigt lågt”

Fakta.Så gjordes undersökningen

● Ipsos har genomfört 1 624 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 7-20 oktober. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 350 intervjuer via telefonsamtal, 396 intervjuer via sms-länk till en webbenkät och 297 digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 581 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar. Andelen osäkra var 12 procent.

● Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Share.
Exit mobile version