Glädjetårar, kramar och ivrigt flaggviftande syntes när hundratals personer slöt upp och firade Assadregimens fall i Stockholm i helgen. Det firades på Sergels torg men även i Göteborg och i Malmö.

Det är den terrorstämplade islamistiska millisen Hayat Tahrir al-Sham, HTS, som nu leder övertagandet även om det finns flera andra grupper inblandade.

– Tahrir al-Sham är den dominerande gruppen och de kommer säkert leda regeringsbildningen i Damaskus, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Med all säkerhet kommer de hålla sig själva lite i bakgrunden och försöka sätta andra som frontfigurer eftersom de är en terrorstämplad grupp och så pass radikala att de inte appellerar till alla syrier.

Hur är säkerhetsläget i Syrien?

– Det är svårt att veta exakt hur det ligger till. En sak som är talande är hur Tahrir al-Shams mediekanaler som exempelvis Telegram ständigt upprepar att rebeller inte ska bära vapen i städerna, man ska inte plundra och angripa offentlig egendom och institutioner. För mig tyder det på att man har ett problem med det eller är rädd för att man kommer få problem med det.

UD avråder från alla resor till Syrien och uppmanar de som trots avrådan befinner sig i landet att resa därifrån. UD uppskattar att ett par hundra svenskar är i Syrien.

– Det är ju ett väldigt osäkert läge. Man ska inte resa dit, sade utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) i SVT:s ”Agenda” på söndagen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver på X att det är ett bra tillfälle för syrier som firar att återvända till hemlandet.

Partiet delar UD:s bild av säkerhetsläget i Syrien, men menar att situationen sannolikt kan förändras.

– Vi måste pausa alla asylansökningar från Syrien nu. Det är ganska naturligt eftersom man söker asyl baserat på situationen i hemlandet och nu vet vi inte hur den ser ut, säger SD:s  migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.

Med det menar han att själva handläggningen ska pausas och inte att personer som söker asyl ska utvisas.

– Nu kommer det att ske förändringar och då måste Sverige förbereda sig för en process där vi börjar se över flyktingstatusförklaringarna och uppehållstillstånden – framför allt för personer som inte längre behöver det. Men det är en process som kommer att ta lite tid. Vi måste först se om det blir ett stabilt styre och att stridigheterna upphör, säger Ludvig Aspling.

Han håller med sin partiledare om att de syrier i Sverige som nu firar bör åka hem.

– Kommer du från Syrien och älskar regimen som har tillträtt. Då är det ju väldigt svårt att argumentera för att man ska stanna i Sverige, säger Ludvig Aspling.

Enligt EU-rätten krävs att det finns en varaktig förbättring i ett land innan man kan ompröva uppehållstillstånd.

Share.
Exit mobile version