Sverigedemokraternas Aron Emilsson har gjort många resor till USA de senaste två åren. Just nu, sista veckan inför det amerikanska valet, är han dock hemma i Östergötland.

På plats i USA följer i stället en handfull av partiets riksdagsledamöter valrörelsen. En av dem, Josef Fransson som är ledamot av näringsutskottet, hoppas att Donald Trump vinner valet, har han sagt till Expressen.

– Som parti har vi inte tagit ställning till någon enskild kandidat. Vi behöver signalera en beredskap att kunna samarbeta oavsett vilken administration som tillträder, särskilt som vi nu är en del av regeringsunderlaget, säger Aron Emilsson.

I en uppmärksammad debattartikel i DN inför valet 2020 skrev Mattias Karlsson, en av partiets tongivande ideologer, att han hoppades på en seger för Donald Trump. I en DN-intervju i somras ville Mattias Karlsson inte peka ut en favorit, utan sade att han vill att den som fortsätter stötta Ukraina vinner.

Aron Emilsson säger att SD:s syn på Trump har förändrats.

– Tidigare fanns en annan förväntan på Trump från konservativa i Sverige. Men då hade man inte sett det vi sett nu: hur han agerade under stormningen av Kapitolium, hans syn på Putin och Ryssland, synen på Ukrainastödet liksom osäkerheten och oförutsägbarheten.

Är det ett problem att du har partikollegor som säger att de hoppas att Trump vinner?

– Vi har högt i tak. Alla har naturligtvis möjlighet att uttrycka sin personliga uppfattning.

Aron Emilsson gör ingen hemlighet av att han har svårt att identifiera sig med Trumps Magarörelse (Make America Great Again).

– Den är aktivistisk och delar inte särskilt mycket av de traditionella konservativa elementen. Varken i sin politiska ton eller i sin framtoning.

Han bekymras av att Republikanerna, och även Demokraterna, är mer protektionistiska än tidigare, mer isolationistiska och inåtvända.

Du saknar alltså det Republikanska partiet som det var tidigare?

– Ja, dels fanns en annan vett och etikett i det politiska samtalet. Men det fanns också mycket större engagemang i gemensamma utrikespolitiska intressen, som även är svenska intressen.

Han exemplifierar med att USA:s närvaro i Europa bidrar till att hålla Ryssland på avstånd.

– Kostnaden för USA och västvärlden blir så mycket högre både ekonomiskt och moraliskt om vi inte lyckas stoppa Ryssland i Ukraina. Det har man inte riktigt adresserat i den amerikanska inrikespolitiken.

Enligt en mätning från DN/Ipsos är Kamala Harris solklar favorit hos svenska väljare. 78 procent skulle välja henne. Bara 9 procent Donald Trump. Även SD:s sympatisörer föredrar Kamala Harris. Hon får 51 procent av rösterna mot 32 procent för Trump.

– Jag tror att frågor som hur Sverige kommer att påverkas av den utrikespolitik som USA för, vår handel som exportberoende nation eller vår gemensamma säkerhet har effekt på hur man ser på hur de amerikanska kandidaterna argumenterar.

Aron Emilsson tillägger:

– Trots den polariserade debatt som finns även i Sverige kan man för en gångs skull se att över partigränserna finns en svensk linje och samling kring vad som är bäst för Sverige.

Fakta.USA-valet

Tisdagen den 5 november går amerikanska väljare till val. Alla delstater, utom North Dakota, kräver att invånarna registrerar sig innan de får rösta.

I januari tillträder den nya presidenten och sitter i fyra år.

Inom enstaka områden kan presidenten stifta lagar, men främst görs det i samarbete med kongressen.

På världsscenen har presidenten stora befogenheter att repserentera sitt land och sköta utrikespolitiken.

Läs mer:

Kamala Harris favorit även bland SD-väljare

DN:s USA-korrespondenter svarade på läsarfrågor om valet

Share.
Exit mobile version