Det är inte lämpligt att kraftigt höja bidragen för återvandring för att få fler invandrare att flytta tillbaka till sina ursprungsländer. Det slår utredaren Joakim Ruist fast i den utredning som lämnades till regeringen på tisdagen.

Ökad utvandring är en av Sverigedemokraternas viktigaste frågor och finns med som en punkt i Tidöavtalet. Under valrörelsen 2022 mötte SD-toppen Tobias Andersson hård kritik för sin tweet om ett tunnelbanetåg med SD-reklam: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard, (M), säger till DN att syftet med utredningen har varit att ta reda på hur fler kan återvandra och att den lyfter intressanta förslag.

– Inte minst genom att utvidga den krets som kan få det här stödet, till anhöriga och de som blivit svenska medborgare. Sen finns det andra delar som vi behöver analysera vidare, säger hon.

Utredaren varnar för att omfattande bidrag skulle kunna skada integrationen eftersom det sänder en signal till de utpekade grupperna om att de inte är välkomna i Sverige.

Den analysen delar varken migrationsministern eller SD.

– Jag noterar att utredaren har en sådan hypotes men han har inte funnit belägg för det i den danska utvecklingen, där man drastiskt höjt ersättning och betydligt fler återvandrat. Det är bara en teori från den här utredaren, säger Maria Malmer Stenergard.

Hon saknar också en analys av kommunernas roll i frågan om återvandring.

– Eftersom kommunerna har regelbunden kontakt med de som har uppehållstillstånd hade det varit intressant om man hade tittat närmare på det, säger hon.

Utredaren har tittat på det danska ersättningssystemet och kommit fram till att stora höjningar av ersättningen som ges till personer som väljer att återvandra skulle krävas för att få påtagliga effekter. I dag är bidraget 10 000 kronor per person. En höjning till 350 000 kronor skulle leda till att 700 personer per år återvandrar, enligt utredningens kalkyler. Den ekonomiska vinsten bedöms som liten.

Vad tänker du om att det skulle kosta så mycket pengar?

– Det är ju en hög ersättning man har i Danmark. Nu kommer jag titta närmare på det underlag jag fått, där man får väga sådana aspekter mot varandra så att man hittar det bästa stödet för den som vill återvandra, säger hon.

Sverigedemokraterna går längre i sin kritik av utredningen än migrationsministern. Partiets migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling skriver i en kommentar till DN att de ”sociala mål” som utredaren presenterar saknar stöd i direktiven.

”Det finns inga belägg för att integrationen skulle påverkas negativt. Den negativa påverkan på hemländerna har ingen grund i forskningen och har inte visat sig vara ett problem i Danmark.”

Han skriver vidare att utredaren inte kommer med några förslag de kan ”hantera vidare”.

”Vår bedömning är att underlaget kommer behöva kompletteras med konkreta förslag för att kraftigt öka återvandringen. Det är en diskussion vi redan för i regeringskansliet.”

I slutet av utredningen görs analysen att det inte finns några metoder som kraftigt kan öka utvandringen och konstaterar att man därmed ”misslyckats med kärnan i sitt uppdrag”.

DN har sökt utredaren Joakim Ruist för en kommentar men han har inte återkommit.

Share.
Exit mobile version