Vitboken presenteras på torsdagen klockan 10 på en pressträff under Almedalsveckan. Den är skriven av idéhistorikern Tony Gustafsson och är på över 800 sidor.

Att SD växte fram ur den rasideologiska miljön på 1980-talet är väl känt. liksom att ledande figurer då hade direkta kopplingar till nazistiska organisationer. Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, har läst vitboken och anser att den sammanställer partiets historia på ett gediget sätt.

– I den mån det har funnits olika uppfattningar om partiets historia och ursprung så är den diskussionen passerad med vitboken, säger Christer Mattsson.

Han menar att partiets problematiska arv lyfts fram tydligt och klart.

– Det är deras nationalsocialistiska arv, deras rasideologiska arv, deras antisemitiska arv och även inslagen förintelseförnekande, säger Christer Mattsson.

Partiledaren Jimmie Åkesson föregrep vitboken genom att sitt tal i Almedalen på tisdagen rikta en officiell ursäkt till Sverige judar.

– Jag ber om ursäkt, personligen och på Sverigedemokraternas vägnar att det har funnits en tid då mitt parti huserade människor med antisemitiska föreställningar, sade SD-ledaren i sitt tal.

Statsvetaren och förläggaren på marknadsliberala tankesmedjan Timbro, Andreas Johansson Heinö, tillhör dem som läst vitboken i förväg. I ett sms till DN skriver han att perioden från mitten av 1990-talet, då Jimmie Åkesson gick med i partiet, till de första åren på 2000-talet är de mest intressanta i boken.

Den genomgång som författaren Tony Gustavsson gör av SD ”går delvis emot den tidigare bilden av att partiet började avradikaliseras med Mikael Jansson”, skriver Johansson Heinö.

Mikael Jansson var partiledare för Sverigedemokraterna 1995-2005. Han valdes in i riksdagen 2010, men lämnade SD 2018 för att gå med i det då nybildade partiet Alternativ för Sverige.

Texten uppdateras.

Läs mer.

Expo: Antisemitismen inom SD fortfarande ett problem

Share.
Exit mobile version