När små partiklar kolliderar i hög hastighet och brinner upp i atmosfären bildas ljusspår. Meteorsvärmen Perseiderna – också kallat fallande stjärnor – är ett sådant fenomen, som i regel sker varje år den 11, 12 och 13 augusti.

– Den här är ganska stabilt och återkommande, så just vid den här tidpunkten, natten till den 12 eller natten till den 13, är tillfällena man bör passa på, säger Peter Linde, astronom och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.

Just Perseiderna inträffar eftersom jorden kolliderar med ett stoftmoln ute i rymden som härrör från kometen Swift-Tuttle, vilket gör att många partiklar far in i jordatmosfären.

Det gör det ovanligt vanligt att se stjärnfall just under de här datumen, berättar Peter Linde.

– Man kan alltid se stjärnfall då och då men de är ganska sällsynta. Nu kommer det att kunna synas något tiotal per timme åtminstone, beroende på var man är, säger han.

Stjärnfallet syns över hela världen, men är lättare att få syn på om man befinner sig på norra halvklotet. Perseiderna går att se med blotta ögat – alltså utan kikare eller teleskop, enligt Peter Linde.

– Det bästa tipset är att sätta sig i en vilstol, på en ganska mörk plats och kanske ha en filt med sig eftersom det kan bli lite kallt.

I Sverige är nackdelen att det inte blir mörkt förrän ganska sent på sommaren. Peter Linde bor i Skåne och hoppas på att få se årets meteorsvärm vid 22.

Tycho Brahe-observatoriet i Oxie där han jobbar kommer att hålla öppet för allmänheten redan en timme tidigare på söndagen och måndagen.

De som bor i de norra delarna av landet måste vänta lite längre.

– Man får ha lite tålamod. Men sitter man och tittar mot himlen under loppet av en timme så kommer man garanterat att se några, säger Peter Linde.

Share.
Exit mobile version