Gui Minhai rövades bort i Thailand för över 3 200 dagar sedan. Han dök upp i kinesisk tv där han tre gånger tvingades bekänna olika påhittade brott.

Förhandlingar och samtal i det tysta mellan Sverige och Kina om att släppa den fängslade svenske medborgaren och en dialog om mänskliga rättigheter mellan EU och Kina har misslyckats.

Efter 38 rundor av samtal mellan EU och Kina tröttnade till och med Amnesty International på de långdragna och resultatlösa diskussionerna.

Det finns ingen anledning att tro att den 39:e rundan kommer att visa sig gynnsam för utvecklingen av rättigheterna i Kina, kommenterade människorättsorganisationen tidigare i sommar. Och uppmanade EU att hitta andra, bättre metoder för att sätta press på den kinesiska regimen att sluta begå brott mot mänskligheten. Och låta dem stå till svars som är ansvariga, men som misslyckas med efterlevnaden av reglerna.

År 2018 rapporterades en svensk läkare ha fått träffa Gui Minhai under ett kort besök på ett sjukhus i den kinesiska staden Ningbo söder om Shanghai. Det är det senaste livstecknet.

Tidigare samma år hade han befunnit sig på ett tåg mellan Shanghai och Peking. Den svenske förläggaren hade sällskap av Sverige generalkonsul i Shanghai och ytterligare en svensk diplomat.

När tåget närmade sig den kinesiska huvudstaden gick en grupp civilklädda män ombord på stationen i staden Jinan. Mitt framför ögonen på de svenska diplomaterna förde de bort Gui Minhai.

Budskapet var tydligt: vi gör vad vi vill.

När Sverige framförde diplomatiska protester svarade det kinesiska utrikesdepartementet att i Kina är det den kinesiska lagen som gäller.

Den lagen är skriven för att säkra kommunistpartiets ställning.

Kinesiska tjänstemän förklarade senare för svenska diplomater att Gui Minhai misstänktes för att ha träffat just dem och delat hemlig information med dem.

Två år senare döms han till tio års fängelse för att ha tillhandahållit information till utlandet.

Sedan dess råder tystnad.

Från fängslade dissidenter i Ryssland och spionanklagade västerlänningar i Iran har ibland hörts livstecken. Då och då har de tillåtits tala med advokater och anhöriga i telefon. Ibland sker överraskande fångutväxlingar, som den senaste tiden.

Från Gui Minhai: inte ett ljud. Han tycks vara helt avskärmad. Av allt att döma eftersom det kinesiska kommunistpartiet vill att hans fall ska falla i glömska.

Exakt vad den i dag 60-årige bokförläggaren tvingats utstå under tiden i Kina är oklart. I det kinesiska systemet riskerar folk att försvinna både före och efter rättegång i irrgångarna av häkten och ”svarta fängelser” vid sidan av det juridiska systemet. Och efter arrangerad rättegång sitta isolerad i en liten cell med tända lampor 24 timmar om dygnet.

Varken Gui Minhais anhöriga eller Sveriges ambassad i Peking har fått information om hans allmäntillstånd. Men risken är att han är sjuklig eftersom han bär på flera sjukdomar.

Hans dotter Angela Gui, som kämpat för att få sin far frigiven, berättade i en intervju med DN hur personer försökt skrämma henne till tystnad. En dag stod en man och filmade in genom fönstret i hennes lägenhet i Cambridge, där hon studerade. Många gånger har hon blivit närgånget fotograferad på allmän plats med det uppenbara syftet att hon skulle känna sig iakttagen.

I dag bor Angela Gui  i Sverige igen efter många år i Storbritannien, men av säkerhetsskäl hålls hennes bostadsort hemlig. Hon har tvingats lägga om sitt liv.

Fakta.Gui Minhai

Gui Minhai föddes 1964 i Ningbo i södra Kina. Ett år innan protesterna för demokrati och massakern vid Himmelska fridens torg i Peking sökte han sig till Sverige 1988. Efter det våldsamma slutet på demonstrationerna beslöt han sig för att stanna i Sverige och studerade på Göteborgs universitet.

Gui Minhai blev svensk medborgare, författare och förläggare. I Hongkong drev framgångsrikt sin verksamhet med litteratur som var kritisk mot regimen i Kina.

Under en vistelse i sin semesterbostad i Thailand greps han 2015 av kinesiska agenter och fördes över landgränser till Kina där han fängslades. År 2020 dömdes han till tio års fängelse för att ”tillhandahållit information till utlandet”, en dom som Sveriges utrikesdepartement inte fått läsa.

DN

Share.
Exit mobile version