Konsert

Betyg: 4. Betygsskala: 0 till 5.

Shout Out Louds

Scen: Kollektivet Livet, Stockholm

Det är löningsfredag i det posturbana Stockholm som långsamt växer fram kring Slussens kajlandskap. Och i den nedlagda Stadsgårdsterminalen – ett lite sorgligt minne från den prepandemiska tid då glada svenskar kryssade till Mariehamn – spelar Shout Out Louds sitt 20 år gamla debutalbum i sin helhet.

Två decennier är både en kort och lång tid på samma gång. Och däri ligger liksom mitt problem med den här typen av prematura jubileum. Kanske för nära för att glömmas bort, men samtidigt lite för länge sen för att förtjäna en återkomst.

Det var tidigt nollnolltal när ”Howl howl gaff gaff” kom ut och bandet seglade fram på en rad tidstypiskt sorglösa popsinglar, fick spelningar i amerikanska ungdomsserier och turnerade så mycket i USA att de länge förblev nästan okända i sin hemstad, Stockholm.

Shout Out Louds har aldrig lagt av, och så sent som 2022 släppte de det fina albumet ”House”, med ett vuxet, vemodigt, The Cure-aktigt uttryck. Kanske deras bästa faktiskt. En ep med ”Howl howl gaff gaff”-hittarna i ny tappning har också kommit sedan dess, där de gamla låtarna har fått samma mjukare, mer melankoliska produktion.

På Stadsgårdsterminalens övervåning är det dock gamla meriter som lockar och de ursprungliga versionerna som manglas ut. En dj värmer upp publiken med uråldriga powerpopdängor av Juliana Hatfield och Teenage Fanclub.

När bandet går på är det som att kliva in i en hemlig klubblokal där alla minns hur det var att vara tjugo år kring millennieskiftet. Det är allsång och en helt galen entusiasm från första stund när ”The comeback” och ”Very loud” rivs av. Det låter bra, ljuset är snyggt och bandet är väloljat.

Det här spela en skiva rakt av-konceptets svaghet är förstås att de starka låtarna kommer först, och inte sist. Men ”Howl howl gaff gaff” är ett oväntat rikt album, och det är mellanspåren, det där enkla indiemanglet, som till slut visar vilket starkt band Shout Out Louds faktiskt är. Att de har en identitet, kan framkalla riktiga känslor och nog kan fortsätta ett bra tag till.

Läs mer om musik och fler konsertrecensioner

Share.
Exit mobile version