– Vi håller på med den största omläggningen av svensk biståndspolitik sedan 70-talet. Det här är pusselbitar i ett större pussel som ska läggas, sa biståndsminister Benjamin Dousa (M) till DN efter att regeringen presenterat sitt senaste uppdrag till Sida, med fokus på att öka transparensen i biståndet.

Nu ska Sidas nya generaldirektör Jakob Granit lägga pussel.

Den här mandatperioden har kursen för svenskt bistånd lagts om. Regeringen har dragit ner på biståndet, avskaffat enprocentsmålet, och vill bland annat se ökad konkurrens och svenska intressen i centrum.

– Det är stora förändringar, inte bara för dem i fält utan också för myndigheten, säger Jakob Granit, Sidas generaldirektör sedan drygt ett år.

I dag har Sida 46 strategier och 358 mål bestämda av regeringen att förhålla sig till, och en personalstyrka motsvarande 785 heltidstjänster.

Benjamin Dousa har tidigare kritiserat Sida för bristande resultatredovisning och transparens.

– Styrelsens högsta prioritet är ju helt enkelt att titta på hur vi jobbar bättre med årsredovisning, och hur vi gör en bättre beskrivning av långsiktiga resultat, svarar Jakob Granit.

Även systemet för vilka partnerorganisationer i Sverige som får pengar av Sida görs om. De har tidigare varit 17 – men nu ska fler konkurrera om pengarna. Därför informerade Sida organisationerna om att avtalen sägs upp till årsskiftet 2025 – något som väckte känslor i organisationerna.

Fakta.Svenska strategiska partnerorganisationer

● Sida har fleråriga avtal med strategiska partnerorganisationer (SPO). De bidrar till att stärka det civila samhället i samarbetsländerna.

● Sida har nu samarbete med 17 svenska strategiska partnerorganisationer. Bland dem finns Act Svenska Kyrkan, Diakonia, Rädda Barnen och WWF.

● Det sammanlagda stödet genom svenska organisationer ligger på ungefär 1,8 miljarder kronor om året.

Källa: Sida

Men i september beslutade regeringen om en övergångsperiod. Fram till september 2025 ska de nya avtalen fasas ut – och nya fasas in.

Anna Eggelind är internationell chef på Diakonia, en av organisationerna som berörs. Hon säger att omställningen redan nu orsakat skada för lokalsamhällen och förtroendet för svenskt bistånd.

– Det blir uppstyckat, och än en gång så kommer det nya besked. Det är inte ett långsiktigt och effektivt sätt att arbeta med den här typen av bistånd. Samtidigt är vi glada över att det ändå blir en möjlighet till en övergångsperiod, säger Anna Eggelind.

Jakob Granit framhåller att Sida genomför vad regeringen ger i uppdrag.

– Jag kan förstå att de kan tycka att det är snabbt, men det är inte så att det inte funnits information. Men det är en förändring, alla förändringar är omfattande och svåra, säger Granit.

– Det är en stor skillnad, spelplanen är ändrad.

Samtidigt har Sida gjort en omorganisation som bland annat innebär nya avdelningar och tjänster – och en ny inriktning för myndigheten.

DN har tagit del av en begäran om arbetsmiljöåtgärder som huvudskyddsombuden på Sida gjort. I den står det att uppgifter från generaldirektören och utrikesdepartementet gör det svårt att hinna med ordinarie arbetsuppgifter. Dessutom varnas för en påtaglig risk för sjukdomsfall på grund av stress.

”Efter en redan ansträngd vår har arbetsmiljösituationen på Sida blivit prekär”, skriver skyddsombuden.

Vad säger du om skyddsombudens begäran?

– Det går snabbt och omställningar är jobbiga för alla. Då har de valt att göra den där anmälan och vi har svarat på den. Vi har en god dialog om hur vi ska adressera den problematiken som facken har responderat på och känner sig nöjda med nu, säger Jakob Granit.

I svaret från ledningen radas flera åtgärder upp, som att Jakob Granit ska vara mer synlig för personalen.

– Det är inte så att det här sker under radarn, tvärtom, det är en öppen diskussion om de här frågorna så att folk ska må bra, så bra man bara kan, under en förändring.

I en rad granskningar har Svenska Dagbladet under hösten avslöjat missförhållanden i Global Water Partnership (GWP) – som Sida och utrikesdepartementet samarbetar med.

Jakob Granit säger att situationen är tragisk, att förtroendet för GWP är rubbat – men att Sida vidtagit de åtgärder som krävts.

– Vår utvärdering visade inget brottsligt, men det är ju inte bra för en organisation att ha en förvaltning som är så här ifrågasatt. Det är inte bra för uppdraget. Det är inte bra för dem. Det är inte bra för någon.

Efter intervjun har ytterligare två granskningar publicerats, och regeringen ska avbryta samarbetet med GWP, säger Benjamin Dousa till SvD.

”I och med att grundförutsättningarna för GWP som organisation har förändrats ser Sida nu över vad detta innebär för myndighetens avtal med GWP.” skriver Jakob Granit i ett mejl till DN.

Fakta.Sida

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, Sida, är en myndighet som arbetar på regeringens och riksdagens uppdrag för att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Av biståndsramen på 56 miljarder kronor går 50 miljarder till Sveriges internationella bistånd.

Sida beslutar om 26 miljarder kronor ur biståndsbudgeten. Av dessa går 1,7 miljarder till förvaltningen, exempelvis personal i Sverige och på ambassader.

Källa: Sida

Fakta.Jakob Granit

Ålder: 58

Bor: Stockholm

Gör: Sidas generaldirektör sedan 1 september 2023

Karriär: Generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten 2016–2023. Tidigare arbetat på exempelvis Sida, Världsbanken och Stockholm Environment Institute

Utbildning: Doktor i naturgeografi

Läs mer: Folkrörelser rasar mot regeringen när biståndet stöps om

Benjamin Dousa ger nytt uppdrag till Sida: ”För dålig transparens”

Share.
Exit mobile version