– Jag trodde aldrig att jag skulle säga ”fem miljoner för en banan”, sade auktionsförrättaren på auktionsverket Sotheby’s i New York på onsdagskvällen, lokal tid.

Bananverket har varit ett stort samtalsämne i konstvärlden sedan den italienska konstnären Maurizio Cattelan presenterade det på konstmässan Art Basel Miami Beach för fem år sedan.

På Sotheby’s gick det under klubban för 5,2 miljoner dollar, rapporterar The Guardian. Dessutom kostar det ytterligare 1,2 miljoner dollar i avgifter till auktionshuset vilket ger en slutsumma på 6,4 miljoner dollar – över 70 miljoner svenska kronor.

Det var långt mer än man trodde. Bananverket väntades gå för mellan 1 och 1,5 miljoner dollar men auktionen, där bud i kryptovalutor accepterades, stack snabbt i väg.

Det blev Justin Sun, grundare till kryptovalutaplattformen TRON, som nu är ägare till världens dyraste banan. I ett uttalande säger han att verket representerar ”ett kulturellt fenomen som utgör en brygga mellan konstvärlden, mem och kryptovalutagemenskapen”.

”Under de kommande dagarna kommer jag personligen att äta bananen som en del av denna unika konstnärliga upplevelse, för att hedra dess plats i både konsthistorien och populärkulturen”, säger Sun vidare.

Ett dyrt mellanmål – men bananen kan sedan ersättas med en ny.

– Det man köper när man köper Cattelans ”Comedian” är inte själva bananen utan ett äkthetsintyg som ger ägaren tillstånd att reproducera den här bananen och silvertejpen på väggen, som ett äkta konstverk av Maurizio Cattelan, har David Galperin, chef för samtidskonst på Sotheby’s, tidigare sagt.

Share.
Exit mobile version