Året var 1990 och friherrinnan Caroline Gyllenkrok på Björnstorp slott utanför Lund var i knipa. Personalen hade börjat ta slut. ”Kan du komma nu?”, frågade hon när hon ringde. Rutger Sjöstrand tvekade inte. Han var 44 år, sa upp sig från jobbet på Sturups flygplats och flyttade in i slottets flygel. Det var så han blev butler på Björnstorp.

– Det var ju en solid plats att jobba på, säger Rutger Sjöstrand.

Baronen, Thure-Gabriel Gyllenkrok, hade basat över Svenstorps och Björnstorps fideikommiss sedan 1941 och åt gärna råbiff med en skvätt konjak i. Hans fru, Caroline Gyllenkrok, tyckte bättre om kycklinglever med lök.

Svenstorp och Björnstorp har varit i familjen Gyllenkroks ägo sedan mitten av 1700-talet, och är i dag ett av Sveriges få kvarvarande fideikommiss. Ägandeformen från medeltiden innebär att orubbade egendomar går från en förstfödd arvinge till nästa – som inte behöver dela med övriga syskon. I de flesta fall är det förstfödde sonen som ärver.

En hel del har ändå förändrats sedan 1700-talet. När Rutger Sjöstrand, av baronen och friherrinnan kallad ”Rutte”, klev på som butler, fanns fortfarande kokerska och viss annan personal. Men den som tänker på mr. Carson, butlern i tv-serien Downton Abbey, riskerar att bli besviken.

– Det var inte som med en butler i England, att jag strök tidningen på morgonen eller så, säger Rutger Sjöstrand.

Någon tjusig frack hade han inte heller.

– Jag började klockan sju på morgonen och var förhoppningsvis färdig vid sju på kvällen när friherrinnan och baronen ätit middag. Meningen var att jag skulle vara ledig någon timme på dagen, men det var sällan det blev så.

Så vidare glamouröst var det alltså inte, anser Rutger Sjöstrand.

– Caroline hade aldrig lagat mat och inte baronen heller. Så jag fixade lunchen, eftermiddagskaffe och middag på kvällen. Och så har jag städat mycket i det där slottet, säger han och skrattar.

Thure-Gabriel och Caroline Gyllenkrok var inga nya bekantskaper för Rutger Sjöstrand. Han lärde känna dem redan som liten. Hans mamma dog tidigt och pappan, som var professor i Stockholm, gifte så småningom om sig med baronens syster Ebba Gyllenkrok. Från 10-års ålder reste Rutger Sjöstrand ofta ner till Svenstorp och Björnstorp och hälsade på under sommarlovet.

– Vi hade en familjär relation, det var inte det där avståndet man kanske tänker sig, berättar Rutger Sjöstrand.

När Caroline Gyllenkrok dog 2004 förändrades livet på Björnstorp, det blev tyngre att sköta hushållet. Men även den bästa av butlers behöver en paus. Varje dag körde han iväg och köpte Kvällsposten till baronen.

– Jippie, tänkte jag. På somrarna hände det att jag tittade in som hastigast på ”Systrarna på Solhjulet” för att ta en snabb kopp kaffe. Sedan ringde baronen och sa: vad fan har du tagit vägen!

Rutger Sjöstrand bjuder på ett fniss. Han blev kvar som butler tills baronen gick bort 2011.

Numera finns ingen butler alls på slottet, där en ny generation tagit vid. Baron Nils Gyllenkrok och hans fru Merrill Gyllenkrok har renoverat och rustat upp innan de flyttade in. 2006 sa regeringen ja till att skjuta på avvecklingen av Svenstorps och Björnstorps fideikommiss – och istället förlänga förvaltningsformen med en generation.

I vintras sökte familjen om ytterligare en förlängning. Nils Gyllenkrok vill undvika att splittra godset och önskar att sonen, Axel Gyllenkrok, 40 år, som i dag bor på Svenstorps slott får förbli fideikommissarie livet ut. Rutger Sjöstrand nickar långsamt när ämnet kommer på tal.

– Man vill inte att saker ska gå i stöpet, utan hållas kvar i ordning. Slotten och alla byggnader. Om det nu ska stå kvar en generation till, vad gör det? Why not? Har de jobbat så länge med det kan de få fortsätta, säger han.

Själv har han flyttat från slottet och hyr numera ett rött litet hus av godset, bara några hundra meter bort i byn. Han har hunnit fylla 78 och har slagit av på takten. Tre gånger i veckan tar han en promenad med sin goda vän Una Larsson.

– Det behöver jag, säger Rutger Sjöstrand och visar oss runt i slottsträdgården.

Var det självklart för dig att stanna på godset efter att den gamle baronen dog?

– Ja, jag har ingen familj så att säga. Det här har varit min familj i hela mitt liv, jag har känt Nils Gyllenkrok sedan jag var 10 år. Jag trivs på landet och det är här på Björnstorps gods jag har mina goda vänner.

Fakta.Två av Sveriges sista fideikommiss

I dag finns ett fåtal fideikommiss kvar i Sverige. Svenstorp och Björnstorp är två av dem, sedan länge samlade i familjen Gyllenkroks ägo.

Under Rutger Sjöstrands tid som butler bodde Thure-Gabriel och Caroline Gyllenkrok på Björnstorp slott, beläget sydost om Lund. Friherrinnan dog 2004 och baronen 2011.

I dag bor deras son Nils Gyllenkrok, 76 år, med frun Merrill Gyllenkrok, på Björnstorp.

Svenstorps och Björnstorps fideikommiss förlängdes av regeringen 2006, men förlängningen gäller bara under Nils Gyllenkroks livstid.

I december 2023 skickade familjen en ny ansökan om förlängning till regeringen. Den behandlas nu av fideikommissnämnden.

Familjen vill att Axel Gyllenkrok, 40 år, själv får fortsätta driva godsen under sin livstid, utan att de ska delas upp mellan honom och hans tre systrar.

Läs mer:

Slotten som bara sonen kan få ärva

Infekterad släktfejd om grevens miljardarv

Share.
Exit mobile version