De fem barnen hade precis gått ut för att fylla upp några vattenbehållare när två drönarna slog ned utanför lägenheten i centrala Gaza. När mamman Zarifa Nawfal sprang ut hittade hon yngsta dottern Halima medvetslös på gatan med spräckt skalle.

– Det låg mängder av kroppar utspridda på marken och Halima var täckt av blod, berättar Zarifa Nawfal för nyhetsbyrån AP.

Kort efter attacken dödförklarades Halima på Al Aqsa-sjukhuset i Deir al-Balah.

Hennes mamma säger att hon trots sorgen kände en ”lättnad över att hennes kropp var i ett stycke”. Bombningarna i Gaza sliter ofta sönder människor till den grad att det inte finns någon kropp att begrava.

Men när familjen förberedde hennes begravning upptäckte flickans farbror tecken på att Halima fortfarande var vid liv.

Efter att under en vecka ha fått syre pumpat i sina lungor började Halima andas på egen hand. En tid senare vaknade hon – men behovet av vård var fortsatt akut. Hennes skallben var öppet, och hjärnan hade drabbats av en infektion.

I maj evakuerades familjen först till Egypten och sedan till Libanon, som en del av det så kallade Ghassan Abu Sitta-programmet. Programmet har hjälpt svårt skadade palestinska barn och deras familjer att ta sig till Beirut för vård sedan i maj.

Vid tiden då familjen evakuerades till Beirut var konflikten mellan Libanon och Israel i huvudsak begränsad till området kring gränsen. Men sedan konflikten eskalerade i mitten av september har barnen från Gaza återigen fått vänja sig vid en vardag präglad av krig.

– Situationen nu påminner oss om början av kriget i Gaza, säger Eid Afana, vars brorson vårdas på samma sjukhus som Halima.

Han berättar att pojken skräms av ljudet från flyganfallen, som han känner igen från kriget de flydde från.

– Vad vi hoppas nu är att det som hände i Gaza inte kommer att hända även här – att det inte kommer att både börja och sluta på samma sätt, säger Eid Afana.

När läkaren Ghassan Abu Sitta startade programmet var förhoppningen att kunna vårda 50 palestinska barn åt gången. Under de senaste månaderna har man fortsatt att vårda de barn som redan inkommit från Gaza, men inte tagit in några nya.

Kriget har gjort att sjukvårdspersonal tvingats fokusera på att behandla libanesiska barn med liknande skador. Att flyga in specialister och läkare till Beirut är också svårt med anledning av kriget.

Enligt Ghassan Abu Sitta är skadorna på de libanesiska barn som nu kommer in till sjukhusen ”identiska med skadorna på palestinska barn från Gaza”. Det handlar i huvudsak om krossade eller sprängskadade armar, ben och ansikten.

– Precis som i Gaza går kriget ut över barnen. I slutändan förs alla krig mot barn, säger han.

Sjuåriga Halima, som fick en allvarlig skallskada i samband med ett flyganfall i Gaza i januari, har genomgått en skalloperation på sjukhuset i Beirut. Enligt hennes mamma har hon fortfarande problem med sitt minne, men mår i övrigt bra.

Trots att kriget eskalerat även i Libanon har familjen inga planer på att lämna landet.

– Libanon är inte bara ett annat arabiskt land eller ett land vi kom till för behandling, Libanon är en syster till Gaza. Vi är som två själar i en kropp, säger Zarifa Nawfal till AP.

Share.
Exit mobile version