”Boende i området uppmanas att koka vattnet före förtäring.” Så lyder det viktiga meddelandet till allmänheten som annonserades vid klockan 04.45 på söndagen, närmare bestämt till uppskattningsvis 15 000 människor i Bollnäs centralort och västerut till Freluga där vattnet nu i praktiken betraktas som otjänligt.

Ett par timmar tidigare, strax efter klockan 2, gick larmet hos Helsingevatten och polisen för att någon eller några tagit sig till kommunens högvattenreservoar och forcerat en ingång till den. Hur långt in någon inkräktare tagit sig är inte känt, så det är för säkerhets skull som man uppmanar till vattenkokning.

– Ytterdörren är uppbruten, det är liksom inte så att någon bara gått förbi på väg hem från krogen och ryckt lite i handtaget. Det är ett lås på dörren och ett till på en tvärslå över den, man behöver alltså vinkelslip eller något liknande för att kunna forcera den, säger Ylva Jedebäck Lindberg, vd för Helsingevatten AB som vanligtvis förser omkring 23 000 människor med vatten.

Som ytterligare tecken på att det inte är något pojkstreck eller infall på fyllan påpekar hon att det bara går en väg till det så kallade vattentornet – i själva verket en mindre betongbyggnad på en höjd – det vill säga att det inte är en plats man passerar på väg mot något annat. Polisen rubricerar det inträffade tills vidare som allmänfarlig ödeläggelse, men någon misstänkt har man hittills inte kunnat ringa in.

Väl innanför skalskyddet finns ett antal luckor ner till bland annat dricksvattnet, men det går inte att för blotta ögat avgöra huruvida någon kontaminerat eller på andra sätt gjort någon åverkan på det. Polisens tekniker arbetar på plats under söndagen för att säkra eventuella spår av gärningsmän.

– Vi har skickat vattenprover till Eurofins laboratorier för att veta om det är bakterier eller virus i dem och fått veta att svaren kan komma redan på måndagskvällen eller senast tisdag. Livsmedelsverket i Uppsala hjälper också till med att screena vattnet på övrigt innehåll och vi har skickat med referensprover på vatten från samma täkt i en annan del av nätet, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Helsingevatten står i kontakt med såväl kommunen som regionen och Bollnäs sjukhus har av säkerhetsskäl gått upp i så kallat stabsläge. Man har inte kunnat säkerställa operationer med bara vattenkokning, men viss hjälp har sjukhuset fått med de dunkar rent vatten som levererats dit.

Andra invånare i trakten har sedan tidigt på morgonen sökt sig till livsmedelsaffärer för att bunkra vattenflaskor, i synnerhet stilla och icke smaksatt kolsyrat. Tidningen Ljusnan visar bilder på tomma butikshyllor och en kund kallar händelsen ”en tankeställare för oss och säkert många fler”.

– Vi öppnar klockan sex på morgonen, och redan då stod folk och köade för att köpa vatten. Det vatten vi hade inne sålde slut väldigt snabbt, och vi har nu fått beställa extra pallar med vatten, säger Ingmarie Jakobsson, butikschef på Ica Maxi.

Share.
Exit mobile version