Klockan 16 i torsdags gick 63 000 vårdanställda medlemmar i Vårdförbundet ut i en omfattande blockad. Striden handlar om löner men framför allt bättre arbetstider.

Blockaden innebär stopp för övertid, mertid och nyanställningar. Det betyder att Vårdförbundets medlemmar ska gå hem från jobbet i tid och inte jobba extra.

Men redan samma eftermiddag som blockaden trädde i kraft beordrades sjuksköterskor in för skyddsarbete på Västmanlands sjukhus i Västerås, berättar HR-direktören Therese Deutsch.

Enligt uppgifter till TT har det här skett på flera håll i landet.

Skyddsarbete är något vårdens arbetsgivare kan ta till under den pågående vårdkonflikten om det uppstår en nödsituation. Syftet är att patienter inte ska drabbas akut av Vårdförbundets blockad.

Therese Deutsch känner till minst fem fall av skyddsarbete på Västmanlands sjukhus under blockadens första eftermiddag, kväll och natt. Två av dem rör ambulansen.

– Det här ska förhandlas med facket i efterhand, säger hon.

Therese Deutsch berättar att Region Västmanland även sitter i lokala förhandlingar med Vårdförbundet som handlar om att regionen vill undanta ambulansen, intensivvården, akuten och andra sårbara verksamheter från övertidsblockaden.

– Hittills har inga patienter drabbats akut av konflikten, säger hon.

Sveriges regioner och kommuner, SKR, har tidigare gått ut med att en övertidsblockad från Vårdförbundet riskerar att bli samhällsfarlig. På fredagseftermiddagen fanns inga tecken på det, enligt SKR:s presstjänst.

Nämnden som ska avgöra om stridsåtgärderna är samhällsfarliga eller inte hade på fredagseftermiddagen inte tagit emot några ärenden, enligt SKR.

En rundringning som Ekot gjort visar att effekterna av vårdkonflikten hittills varit små. Men i Stockholm har planerade ortopediska operationer fått ställas in.

Judith Jacobsson, sjuksköterska på medicinkliniken på Västmanlands sjukhus, stod hos en patient och gav antibiotika när blockaden drog igång.

– Jag tittade på klockan och kände, nu börjar det.

Alla patienter hade tv:n på. Snart rullade nyheten om blockaden på skärmarna, berättar Judith Jacobsson.

– ”Nu måste ni kämpa”, sa en äldre dam. Anhöriga var nyfikna och ställde frågor. Det kändes bra, jag kände mig sedd. Jag har varit orolig för att folk i allmänhet inte ska förstå vad vi kämpar för, säger hon.

Under fredagseftermiddagen fick hon veta att hon är beordrad skyddsarbete två nätter i rad, på grund av sjuka kollegor och hårt tryck på avdelningen.

Judith Jacobsson har tidigare berättat i DN hur hon och kollegorna regelbundet jobbar över och kallas in för extrapass eftersom bemanningen inte räcker till.

Hon tycker att Vårdförbundets övertidsblockad är en viktig markering.

– Om inte vårdpersonalen orkar, vem ska göra jobbet då? Nu sätter vi ner foten.

Det som fått avtalsförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare att stranda är framför allt Vårdförbundets krav på kortare arbetsvecka. Något SKR hittills vägrat att gå med på.

SKR har meddelat att de vill ta upp förhandlingarna på nytt med hjälp av medlare. Vårdförbundet har inga sådana planer just nu, enligt förbundets presstjänst.

Vårdkonflikten ser därmed ut att fortsätta.

Fakta.Så påverkas du av vårdkonflikten

1: Regionernas uppmaning till dig som patient är att utgå från att vården fungerar som vanligt. Det vill säga, sök vård när du behöver.

2: Om det uppstår en akut situation när exempelvis en sjuksköterska egentligen slutar sitt pass kan arbetsgivaren beordra skyddsarbete för att patienten inte ska drabbas. Det måste förhandlas med facket men om det är akut kan förhandlingen ske i efterhand.

3: Regionerna bedömer att planerad vård kan behöva ställas in och fokus läggas på akut sjukvård på grund av Vårdförbundets blockad. Risken för det ökar ju längre konflikten pågår. Om exempelvis en operation ställs in ska vården informera berörd patient.

Fakta.Vårdkonflikten i korthet

Torsdagen den 25 april klockan 16 på eftermiddagen gick Vårdförbundet ut i en nationell blockad som berör 63 000 medlemmar.

Blockaden gäller stopp för övertid, mertid och nyanställningar av Vårdförbundets medlemsgrupper.

De yrkesgrupper som ingår är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Även vissa chefer omfattas.

Alla landets regioner berörs, även fyra kommunala bolag i Stockholm: Ambulanssjukvården i Storstockholm, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus.

Blockaden trädde i kraft efter att förhandlingar om ett nytt avtal strandat. På ena sidan står Vårdförbundet. På andra sidan Sveriges kommuner och Regioner, SKR, och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Förhandlingarna har pågått sedan årsskiftet.

Källa: Vårdförbundet, SKR

Share.
Exit mobile version