I september 2023 sköljer en våg av dödligt gängvåld över Sverige. När den avslutas har tolv personer mist livet till följd av skjutningar och sprängningar.
Under året noterar polisen hur de kriminella nätverken ändrar sin metodik. Tidigare fanns en oskriven regel om att lämna utomstående utanför konflikterna. Nu angrips det ena oskyldiga offret efter det andra.
En händelse i Åkersberga norr om Stockholm den 26 september är ett talande exempel för hur blint gängkrigets brutalitet slår. Då märker en 61-åring i ett stillsamt villaområde att någon kastar molotovcocktails mot hans hus. När han springer ut för att släcka branden blir han skjuten av flera maskerade gärningspersoner. Han träffas i överkroppen. Högra lungan punkteras.
– Jag sa ”Fan, jag tror jag är skjuten och dom har satt eld på mitt hus”, har mannen berättat i förhör.
Den skottskadade mannen har inga som helst kopplingar till kriminalitet. Bedömningen är att han hamnat i skottlinjen eftersom han några veckor innan dådet hyrt ut ett attefallshus på tomten till en släkting till gängledaren Ismail Abdo. Just så vagt är motivet. När skjutningen inträffar är släktingen, som utan 61-åringens vetskap har skrivit sig på adressen, inte hemma.
I höstas åtalades flera personer för inblandning i skjutningen i Åkersberga – bland dessa finns en pojke som misstänks för mordförsök, mordbrand och grovt vapenbrott. Eftersom han var 14 år vid tillfället ställs han inför rätta med så kallad bevistalan.
I polisförhör har pojken gjort vissa medgivanden angående kvällen i Åkersberga dit han skjutsades med bil.
– Jag hoppade ut med bensin, kasta bensin, tände på, säger han.
Samtidigt betonar han att ”ingen dog”. När förhörsledaren frågar vad deras uppdrag var i Åkersberga blir svaret svävande.
– Vi skulle, nån skulle skjutas, nått sånt, säger pojken som uppger att de instruerades via en krypterad app av en man ”som inte är i Sverige”.
Kvällen innan skjutningen skickar han ett meddelande till sin mamma.
”Ringer imon ska sova nu älskar er jättemycket”, skriver pojken.
Av en dom i förvaltningsrätten framgår att pojken redan som 12-åring hade ett ”avancerat socialt nedbrytande beteende”. Enligt en dom i kammarrätten har han en autismdiagnos.
Efter att pojken greps för mordförsöket i Åkersberga placerades han på ett Sis-hem där han ofta hamnade i bråk med andra ungdomar. Trots att han punktmarkerades lyckades personalen inte hindra honom från att vara våldsam mot en annan ungdom.
När rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i slutet av oktober medverkar pojken via länk. Han är märkbart rastlös. Går av och an i rummet där han befinner sig. Ritar på en vägg med tuschpenna. Till slut lägger han sig på ett bord och leker med sina plasttofflor. Åklagarsidan tappar då tålamodet och ber rätten att stänga av kameran med hänvisning till att beteendet är irriterande.
Enligt förundersökningen rymde pojken, som i dag har hunnit fylla 15 år, från ett hvb-hem för att medverka i dådet. I förhör har han beskrivit hur lätt det var att lämna hemmet, trots att personal fanns på plats.
– Så rymmer man bara, dom kan inte göra något.
Men vem var det som såg till att pojken fick uppdraget att bege sig till Åkersberga? Polisen och åklagare Åsa Valter misstänker att det rör sig om en då 36-årig man från Västerås. Han ska även ha ordnat fram flera andra så kallade klivare – alltså utförare – i ärendet. Uppdragen förmedlades via krypterade meddelanden.
36-åringen var enligt polisen ett välkänt namn inom kriminella nätverksmiljön i Västerås. Hans liv kantades av grova brott och han dömdes bland annat för försök till utpressning och narkotikahandel. I en personutredning från Kriminalvården beskrivs mannens historia som ”antisocial” med upprepade återfall i kriminalitet.
2021 hittades en ung man skjuten i huvudet på en åker utanför Enköping. 36-åringen åtalades för att ha beställt mordet. I förhör uppgav två medåtalade att 36-åringen beordrat dem att skjuta den unge mannen eftersom denne slarvat bort ett automatvapen. Men 36-åringen friades från åtalet.
36-åringen misshandlades själv vid flera tillfällen. 2021 skadades han allvarligt när han knivskars i ett trapphus. Då han 2022 satt placerad på Kumla överöstes han med knytnävsslag av flera personer och fick en käkfraktur.
I november 2023 gick han slutligen ett våldsamt öde till mötes. Då sköts han till döds med flera skott i överkroppen och huvudet i sin lägenhet i Västerås. Polisen har benämnt dådet som en avrättning. När han mördades stod han åtalad för mened. En teori är att mannen mördades eftersom han försökt avancera i nätverksmiljön i Västerås och då skaffat sig flera fiender.
Nyligen åtalades fyra personer misstänkta för inblandning i mordet. I samma mål har även bevistalan väckts mot en pojke som var 14 år vid tillfället. Rätten ska nu pröva om tonårspojken begick mordet på 36-åringen – något en av de medåtalade påstått i förhör.
Pojken, som är välkänd av polisen, har varit föremål för socialtjänstens insatser under många år. Efter mordet på 36-åringen omhändertogs han med stöd av LVU och sattes på ett SiS-hem. Pojkens skola hade dessförinnan nåtts av uppgifter om att han och en bror sålt droger och haft vapen med sig till skolan.
Enligt socialtjänsten i pojkens hemkommun har hans föräldrar inte gjort tillräckligt för att hantera problemen. Det noteras att mamman invände mot att sonen skulle drogtestas eftersom han ”inte ska behöva känna sig som en kriminell”. Pappan motsatte sig Sis-placeringen och menade att påståendet om att sonen ingick i ett kriminellt nätverk var ”överdrivet och inte trovärdigt”.
Liksom den pojke som utreds för inblandning i mordförsöket i Åkersberga så nekar även denna tonåring till brott.