När Europaparlamentet våren 2019 beslutade att avskaffa vinter- och sommartid var den allmänna känslan att det var just bara en tidsfråga innan vi två gånger om året skulle slippa ställa om klockan. Tji fick vi.

I EU:s andra lagstiftande församling ministerrådet, där medlemsländernas regeringar sammanträder, har ärendet nämligen kört fast. Inget land driver aktivt på för att ändra på ett system som de flesta anser fungerar rätt bra. Inte ens Finland, trots att det var där som förslaget väcktes.

Finländarna ifrågasatte tidsomställningen som gällt i hela Europa sedan början av 1980-talet. Runt 70 000 invånare skrev 2017 på ett medborgarinitiativ att övergå till permanent sommartid för att få fler ljusa timmar på eftermiddagar och kvällar.

Frågan hamnade hos riksdagen i Helsingfors och, efter lite olika turer, hos EU-kommissionen i Bryssel. Tidsomställning tillhör de områden som samordnas på EU-nivå.

Kommissionen utredde och kom fram till att det bästa var att slopa tidsomställningen. Europaparlamentet höll med, även om åsikterna gick isär ifall vinter- eller sommartid var att föredra.

Sedan tog det alltså stopp.

– Frågan har inte varit på mitt bord. Den ligger ganska still och Sverige är inte särskilt drivande, konstaterar EU-minister Jessica Rosencrantz (M) och hänvisar till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) som har det formella ansvaret.

I ett mejl till DN skriver Andreas Carlson att runt 2019 efterlyste flera medlemsländer en mer genomarbetad konsekvensanalys av EU-kommissionen. Den har inte kommit och ”därmed finns inget beslutsunderlag som påvisar att ett avskaffande av tidsomställningen skulle leda till övervägande positiva effekter”, skriver ministern.

Vårterminen 2023 var Sverige ordförande för EU och ledde ministerrådets möten. Då tog regeringen informella kontakter med andra regeringar för att se om det fanns politiska förutsättningar att väcka liv i förslaget. ”Intresset var dock svalt från många medlemsstater”, skriver Andreas Carlson.

Frågan är också hur starkt intresset är bland svenskarna. En undersökning från DN/Ipsos 2018 visade att 37 procent ville ha sommartid hela året medan 29 procent hellre ville ha normaltid året runt. 26 procent ville fortsätta som vi har det i dag.

Läs mer.

Så påverkas vi av sommartiden – och därför bör vi införa normaltid året runt

Share.
Exit mobile version