Dillkokta kräftor

För många är kräftskiva synonymt med öl, snaps och partyhatt. Nykokta kräftor enligt klassiskt recept med dillfrön, salt, kummin, porter och krondill som smakbärare. Till det en kall och ofiltrerad lager från ett lokalt bryggeri, i mitt fall skulle det nog bli Stockholm Brewing Sommar Helles, 30 kr, SB 31231. Maltig och örtig med balanserad beska. I nubbeglaset vore det kanske givet att välja något från Stockholms Bränneri, men även jag behöver vidga mina vyer! Till årets kräftskiva blir det därför Mic Drop Akvavit Ultra Premium, 396 kr, BS 85380, från Tevsjö Destilleri. En superelegant akvavit av klassiskt snitt med nyanser av ingefära och granskott.

På de flesta kräftskivor finns det också åtminstone en person, typ jag, som gärna vill ha ett vettigt glas vin i stället. När fokus är inställt på kräftor i sin dillkokta minimalistiska form är jag svag för aromatiskt vitt vin i stil med albariño från Rias Baixas eller dito från Vinho Verde. Viner som både rensar rent i gommen och har tillräckligt med syra för att möta upp den salta och något luddiga kräftsmaken. Ett strålande exempel är Forjas del Salnés Bastion de la Luna Albariño 2022, TS 96008, 195 kr, som släpps den 30 augusti. Alternativt den nya årgången av Alvarinho Contacto 2023, 139 kr, SB 6707, som finns i nästan alla butiker.

Blåmusslor

Blåmusslor smakar absolut bäst på sensommaren och hösten. De är dessutom väldigt enkla att tillaga. Min favoritvariant är en av de enklaste, moules marinières, musslor i vitt vin. Smaksättningen bygger på havskänslan från musslorna och deras skal, schalottenlök, chili, grädde, persilja och vitt vin. Vinet du väljer att koka musslorna i får gärna vara fruktigt och ståltankslagrat. Det är också den typen av krispigt vitt jag skulle välja att dricka till, gärna från Medelhavstrakten. Första tanken går till Tornatore Pietrarizzo Etna Bianco 2021, 249 kr, BS 5954, där man får en snygg kombination av salta havsvindar och vulkanisk mineralitet.

Andravalet hämtas från Grekland och vinregionen Florina i norra Makedonien. Här finns druvan assyrtiko, mest känd för de vita vinerna från Santorini, som ger vita viner med fräschör trots att den odlas i varmt klimat. Fyndvinet Kir-Yianni Assyrtiko 2023, 114 kr, SB 2338, visar upp druvans karaktär i en svalkande framtoning.

Det vore tjänstefel att inte tipsa om en belgisk öl till moules marinières. Omnipollo Levon, 67 kr, SB 1693, är en blonde ale på svenskt recept som bryggs i Belgien. En kombination som blir ännu mer självklar om du kompletterar musslorna med pommes.

Färska räkor

Vitt vin och räkor är nog en av de första vettiga vin- och matkombinationerna som myntats! Jag minns när mina föräldrar köpte hem färska räkor, baguette och en pava vitt för att lyxa till det en fredagskväll. Precis som jag själv gjorde i somras, fast då med grillade räkor och garanterat en bättre flaska vin. Kör man på mitt spår och slänger räkorna på grillen behövs ett vitt vin med lite mer kraft. Det behöver inte vara tungt, men smakrikt och hyfsat strukturerat. De tillfälliga kanonvinerna från Sydafrika, Rall White 2022, 299 kr, TS 95166, och Alheit Cartology 2022, 329 kr, Nr 92948, passar helt strålande. Ett enklare men lika funktionellt alternativ är Kloof Street Chenin Blanc 2021, 149 kr, BS 73702 från Mullineux i Swartland.

Äter du i stället klassiska färska räkor som du skalar direkt från påsen och mumsar tillsammans med bröd och kanske aioli, då behöver du en lättare typ av vin. Jag tänker direkt på de franska vinerna från Muscadet eller kanske Vouvray. Domaine Des Lauriers, 2023, 149 kr, SB 6288, är ett säkert kort i fasta sortimentet. Ståltankad chenin blanc som legat på jästfällning tillräckligt länge för att få lite mer kropp.

Hummercocktail

Det behöver inte vara nyår för att festa till det med hummer. Det svenska hummerfisket startar i september, i Norge börjar det redan i augusti. Hummercocktail är något av det lyxigaste du kan bjuda någon som gillar skaldjur på. Färsk nykokt hummer, spritärtor, silverlök, dill och majonnäsbaserad dressing vid sidan om. Kanske en skiva rostat bröd. Mums! Självklart går det att dryga ut hummercocktailen med andra skaldjur som räka, krabbklor eller havskräfta, men låt gärna hummerns smak dominera.

Till den här typen av rätt måste det bli vit bourgogne, och gärna från de södra delarna där det fortfarande går att fynda. Prisvärda Dominique Cornin Mâcon-Chaintré 2022, 239 kr, TS 92834, släpps tillfälligt 30 augusti. Fin gul citrusfrukt och smörig munkänsla. Ett riktigt bra alternativ som också kommer från södra Bourgogne är Domaine Trouillet Saint Veran Nord-Sud, 2021, 249 kr, BS 78848, som finns att beställa. I fasta sortimentet finns krämiga Jean Loron Les Vieux Murs 2021, 289 kr, SB 2484, från Pouilly-Fuissé. Alla tre finfina chardonnayviner utan alltför fatrostad karaktär. Perfekta som sköljmedel till din skaldjurscocktail.

Läs mer om vin

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version