Det nya journalsystemet Millennium har varit omstritt sedan start.
I november förra året sjösattes systemet – tillverkat av amerikanska Oracle – i Västra Götalandsregionen, VGR. Det hann dock bara vara i bruk i tre dagar innan regionen backade och satte införandet på paus. Detta sedan vårdpersonal vittnat om allvarliga brister. Något det flera gånger varnats för redan före lansering.
Kort därefter påbörjade region Skåne en teknisk driftsättning av systemet, som här går under namnet SDV, på Ystad lasarett. Men strax före jul fattades även där beslut om en paus.
– Vi är så lättade över att det har skjutits upp och är försiktigt optimistiska i hoppet om att de aldrig ska starta det, sa Christel Wihlborg, överläkare för palliativ vård på Ystad lasarett, till DN då.
Så ser det inte ut att bli.
På tisdagen meddelade regions Skåne att de kommer att driftsätta SDV hösten 2026.
Harald Roos är medicinsk programchef för SDV. Han säger till DN att han känner sig helt trygg med systemet.
– Skulle det visa sig att det finns brister av det slag som ibland framförs, så kommer jag inte rekommendera region Skåne att gå ut med det här systemet. Men det finns inga såna indikationer i dag, säger Harald Roos.
Tanken är att SDV ska införas successivt i regionen. Sydöstra Skåne blir först ut när hälso- och sjukvården börjar använda systemet i oktober 2026. Ett par vårdcentraler, barnavårdscentraler och barnmorskemottagningar samt en psykiatri- och en habiliteringsmottagning är de som först berörs. Några veckor senare tillkommer lasarettet i Ystad. Utrullningen ska pågå fram till hösten 2028 och sist ut är Skånes universitetssjukhus, skriver region Skåne i ett pressmeddelande.
– Vi har använt den här tiden till att ta del av de här erfarenheterna, analysera vad de har berott på och planera för att det då inte ska kunna upprepas här. Vi kan också konstatera att många av de sakerna som gjorde att det inte gick bra i Västra Götaland berodde inte på systemet i sig, det handlade väldigt mycket om förberedelsearbetet och andra tekniska saker runtomkring det som är hanterbara, säger Harald Roos till DN.
Kan ni garantera att det kommer att fungera?
– Man kan aldrig garantera någonting, men vi ska göra allt för att det ska fungera så bra som möjligt. Det var bra för oss att vi fick lite längre tid och nya erfarenheter från Västra Götalands misslyckade införande.
Olof Lindqvist, läkare och styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne och huvudskyddsombud för primärvården i mellersta Skåne, är inte lika positiv till beskedet.
– Vi tycker att de fattar helt fel beslut. Vi tycker att de ska skrota det här systemet och göra en ny upphandling. Efter haveriet i Västra Götaland trodde vi att de skulle komma till den slutsatsen, men nu fortsätter de på samma väg – mot all inrådan, säger han.
Målet med det nya systemet är att alla uppgifter om en patient ska finnas samlade på ett och samma ställe. Datasystemet ska också ge det som kallas ”beslutsstöd” åt vården. Föreslå åtgärder, eller hela vårdplaner åt patienter. Men ett system som gör uträkningar utifrån prover och bedömningar, kräver stor säkerhet. Det måste vara prövat enligt den EU-gemensamma lagstiftningen MDR, och CE-märkas.
I Sverige registreras alla sådana medicintekniska certifikat hos Läkemedelsverket. Certifikat som DN avslöjade att journalsystemet Millennium saknat.
Ändå infördes alltså Millennium i VGR. Det är i dagsläget oklart om eller när återinförandet av Millennium kommer att ske i Västsverige.