När den nya polisstationen i Skärholmen i södra Stockholm invigs med trumpetfanfarer och polisbilskortege så sker det i skuggan av en bister verklighet. Byggnaden ligger strax intill den gångtunnel där den 39-årige pappan Mikael mördades förra året.

Stadsdelen har länge tampats med otrygghet och under den gångna hösten har ett 20-tal medarbetare lämnat socialtjänsten.

Lokalpolisområdeschefen Susan Friberg tror att det har ett högt symbolvärde att polishuset är placerat mitt i hjärtat av Skärholmen.

– Tillgängligheten och vår närvaro blir påtaglig för de som rör sig här, man påminns om polisens arbete och att vi finns här konstant. Det är viktigt att vi finns där brottsutsattheten och otryggheten är högre, säger hon.

Rent tekniskt handlar det inte om något nybyggt hus. Polisen flyttar nu in i den roströda tegelkåk där stadsdelsförvaltningen höll till fram till för några år sedan. Lokalerna har renoverats och skräddarsytts för polisens verksamhet. Bland annat finns det särskilda barnförhörsrum som anpassats för att berörda ska känna sig trygga.

I polishuset kommer det även att finnas socialsekreterare på plats. De kommer att samarbeta med polisen, vilket enligt Susan Friberg har stor betydelse.

– Vi behöver jobba otroligt tight. Vi har olika verktygslådor och olika uppdrag, men vi har ett gemensamt mål.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S), som också är på plats under invigningen, säger att hon har djup respekt för att det finns Skärholmsbor som känner sig otrygga. För att råda bot på detta tror hon att ett fungerande samarbete mellan staden och polisen är avgörande.

– Vår socialtjänst är oerhört viktig för det förebyggande arbetet.

Beträffande de många medarbetare som valt att lämna socialtjänsten i Skärholmen säger hon att personalomsättningen inte är exceptionell.

– Däremot har vi en omsättning på socialsekreterare i hela Stockholm.

Men att mer än 20 personer säger upp sig är väl ändå anmärkningsvärt?

– Vi har 5,5 procent omsättning på socialsekreterare i Skärholmen och det sticker inte ut jämfört med övriga stan. Men det är högt i relation till andra yrkeskategorier. Det är klart vi hela tiden måste arbeta på att förbättra arbetsmiljön så att medarbetarna känner att de har stöd från ledningen och resurser som räcker till.

Efter mordet på Mikael vallfärdade politikerna till Skärholmen och utlovade både stöd och förbättring inför kamerorna. Men av de utlovade medlen till socialtjänsten blev det just ingenting. I stället fick lösningen bli att staden accepterar att verksamheten går med underskott.

– Det är inget som som vi gör lättvindigt. Nu har vi inte fått bokslutet ännu, men med all sannolikhet så kommer Skärholmen att gå med underskott och det har vi godkänt.

Vad vill du säga till de Skärholmsbor som känner sig otrygga? Blir det bättre nu?

– Staden gör väldigt mycket. När det sätts upp trygghetskameror i centrum så är staden där och drar fram fibernätet. Allt hänger ihop. Sedan öppnar fritidsbanken och vi har gratis frukost på de kommunala skolorna. Det är många delar vars summa ökar tryggheten. Uppmaningen till Skärholmsborna är att höra av sig med sina synpunkter om vad vi kan göra ytterligare. Vi ska inte hitta på saker som folk inte vill ha, säger Karin Wanngård.

Share.
Exit mobile version