DN har tidigare rapporterat om kritik mot Skatteverket som sedan början av året har gjort det svårare att få avdrag för investeringar i batterier för energilagring i hemmet. Bakgrunden var en nytolkning av lagen som reglerar stödet, där Skatteverket lade stor vikt vid att batterierna ska användas för att lagra egenproducerad el.

Batterier med andra funktioner som möjliggör till exempel arbitrage (att köpa el från nätet när den är billig och sälja när den är dyr) eller frekvenshandel (se faktaruta) har inte fått något avdrag. Men nu blir det ändring på det efter ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden, som har tittat på frågan.

”Installation av batteri som helt eller delvis (DN:s kursivering) används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion”, skriver Skatteverket i ett ställningstagande på sin hemsida och förtydligar i ett tillägg:

”Även om batteriet till viss del utnyttjas för stödtjänster eller elprisarbitrage”.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, säger att det är bra med ett förtydligande av hur lagen ska tolkas, men framhåller att lagtexten fortfarande behöver skrivas om.

– Vi är inte nöjda med lagens utformning. Den skapar problem eftersom tekniken har sprungit ifrån den, men nu har Skatterättsnämnden avgjort två beslut och säger att det avgörande är att batterierna används till att lagra egenproducerad el som ska användas senare, omständigheten att det kan användas till annat ska inte påverka bedömningen, säger hon.

Samtidigt lämnar formuleringen ”även om batteriet till viss del utnyttjas för stödtjänster eller elprisarbitrage” i Skatteverkets nya ställningstagande utrymme för olika tolkningar.

Hur mycket är ”till viss del”?

– Det går inte att sätta en gräns och då får man rannsaka sig själv, installerar du batteriet för att lagra egenproducerad el eller ska du göra något annat med det? Det vet du bara själv.

Men det är ni som ska fatta beslut om avdrag?

– Då ringer vi och säger ’hej ska du använda batteriet till att lagra egenproducerad el?’

Och då räcker det att svara ja?

– Vi utgår från att de batterier som installeras hos folk som har en riktig solcellsanläggning, inte bara en panel, ska användas för att lagra egenproducerad el. Men det går inte att komma fram till någon procentsats för det blir en jättesvår fråga, säger Pia Blank Thörnroos.

I branschen kan man nu andas ut efter ett halvår med oklarheter kring vad som faktiskt ska gälla, och den som funderar på att investera i ett batteri till hemmet får en betydligt trevligare kalkyl.

– Det kommer gå dubbelt så snabbt att räkna hem enkelt uttryckt. Avdraget för batteriet är 50 procent, det betyder att det blir halva priset. Sedan finns det ett tak på 50 000 kronor men det är per person, så är man två som äger huset kan man få upp till 100 000 kronor för ett batteri som kostar 200 000, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk Solenergi.

Beskedet är också bra för den gröna omställningen, menar hon.

– Jag är väldigt glad att Skatterättsnämnden argumenterade på samma sätt som vi har gjort hela tiden. Det är så tydligt i förarbetena att regeringen velat gynna den gröna omställningen med det här, hela idén med avdraget är att vanliga människor ska kunna vara med och hjälpa till.

Skatteverket kommer inte att gå tillbaka och öppna gamla ärenden som fått avslag tidigare under året. Den som fått det hänvisas i stället till att begära omprövning för att få avdragsfrågan prövad med den nya bedömningen.

Så fungerar frekvenshandel

För att Sveriges kraftsystem ska fungera bra måste det vara balans mellan hur mycket el som produceras och hur mycket som används. Men det kan uppstå obalanser, till exempel vid störningar eller förändringar i vädret som påverkar förbrukning eller produktion.

För att hantera sådana obalanser kan Svenska Kraftnät behöva reglera produktion eller förbrukning i landet. Det kan göras bland annat med hjälp av hushåll som har ställt sina batterier till förfogande för så kallad frekvensreglering. Ersättningen batteriägaren får baseras på batteriets storlek.

Källa: Svenska Kraftnät

Läs även: Gamla regler ställer till det för avdrag för grön teknik

Share.
Exit mobile version