I Nysele, 18 kilometer öster om Storuman i Västerbotten, bor Marianne Viklund med familj. Varje dag pendlar familjen in till Storumans samhälle för jobb och skola. Nu har statliga skogsbolaget Sveaskog meddelat att den bro över Umeälven som familjen använder dagligen ska stängas för gott.

Ett beslut som förmodligen innebär att familjen inte kan bo kvar, säger Marianne Viklund.

Hon är fjärde generationen som bor på gården.

År 1960 grävde Vattenfall en ny kanal till kraftverket några kilometer bort. Vattnet blev mer strömt, vilket hindrade isen från att lägga sig över älven. Som kompensation byggde Vattenfall den bro som Sveaskog nu vill stänga av.

I ett mejl till fastighetsägare i området skriver Sveaskog att bron ”snarast” ska stängas av ”för allas säkerhet”. Bolaget skriver också att det inte kommer att bli någon ny bro på grund av ”för höga kostnader” på ”minst 15 miljoner kronor”.

– Jag fick panik. Riskerar jag livet när jag kör över? berättar Marianne Viklund.

– Och vilken väg skulle jag ta till jobbet? När vi bosatte oss här 2014, var det för att det tar 20 minuter till Storuman, inte en och en halv timme.

Det finns två alternativa vägar att ta sig över älven. En sträcka österut på åtta mil vilket enligt Marianne Viklund tar nästan två timmar enkel väg. Det finns en kortare väg på 4,5 mil, men även den tar en och en halv timme enkel väg.

– Det är Sveaskog som långt tillbaka i tiden brutit de här vägarna för att ta fram timmer. De är inte gjorda för året runt trafik. På vintern är vägarna ofta oplogade och på våren vittrar de sönder, säger Marianne Viklund.

Tidigare i år var Marianne Viklund på ett möte med kommunen, där både representanter för Vattenfall och Sveaskog fanns på plats. Mötet handlade om vad man skulle göra med bron, men sedan dess hade hon inte hört något förrän mejlet från Sveaskog kom.

– En ny bro kostar pengar som de inte ens märker av att de förlorar, men som är övermäktiga för en privatperson.

Sveaskog svarar på mejl via sin presskontakt Nadia Jaber att det är Vattenfall som äger bron och därmed kan fatta beslut om stängning. Sveaskog konstaterar dock att bron kommer behöva stängas eftersom den inte går att förstärka. När stängningen ska ske vill bolaget inte svara på.

Vidare skriver Nadia Jaber att bolaget ”vill hitta en så bra lösning som möjligt för alla inblandade och det pågår nu en process tillsammans med Vattenfall och Lantmäteriet i frågan”. Vad den processen kommer landa i vill Sveaskog inte uttala sig om i nuläget.

DN har varit i kontakt med Vattenfall som bett att få återkomma i frågan. ”Vår vattenrättsansvarige håller på att titta på detta och vi har nästa möte på onsdag. Vi behöver helt enkelt lite mer tid på oss för utredning om vad som gäller här”, skriver bolagets pressekreterare Magnus Kryssare i ett mejl.

Marianne Viklund och hennes familj har stora planer för gården. De drömmer om att köpa till lite mark och bygga ett stall. Om bron stängs av för gott, kommer det påverka familjens vardag.

– Det här handlar inte bara om att vi måste köra en annan väg. Ska vi ha tre timmars resväg varje dag så kan inte barnen ha hobbyaktiviteter och jag kan inte ha kvar hästen.

Hur skulle en flytt kännas?

Hon blir först tyst innan hon tar ett djupt andetag och säger med gråten i halsen:

– Jag har varit här hela vintrarna och somrarna. Alla jular med familjen och släkten. Det har varit en samlingspunkt i alla år. Det är så mycket mer än bara ett hus för mig. För oss är det ett paradis.

Share.
Exit mobile version