Polisens rapport om att den organiserade brottsligheten äger och driver HVB-hem, som DN var först med att berätta om, slog ner som en bomb i augusti.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, anser nu att Ivo inte klarar sitt uppdrag med att kontrollera HVB-verksamheterna.

– SKR tycker inte att Ivo klarar av sitt uppdrag kopplat till tillstånd och tillsyn. Kommuner ser att HVB-hemmet fått ett tillstånd av Ivo och förutsätter att myndigheten utfört kontroller innan de utfärdat tillstånd, säger Christina Kiernan och fortsätter:

– Vilka kontroller gör Ivo innan tillstånd utfärdas? Hur upprätthåller man nivån av att verksamheterna lever upp till det som man presterade när man fick tillståndet?

I en hemställan till regeringen som SKR lämnar under fredagen, föreslås hur välfärdsbrottslighet i samband med upphandlingar ska motarbetas på ett mer effektivt sätt.

Bland annat vill SKR att upphandlare ska få tillgång till fler uppgifter om anbudsgivare för att kunna kontrollera om en anbudsgivare begått allvarliga fel i yrkesutövningen, att leverantörskontrollen ska samlas hos Bolagsverket för att informationsdelningen ska bli mer effektiv och att sekretessen myndigheter emellan ska kunna brytas.

– Samhället pratar ofta om vikten av att strypa nyrekryteringarna till gängen. Men vi placerar barn som är i behov av skydd, stöd och omsorg i hem där samhället tydligt brister i kontrollen av dem som bedriver hemmen, vilket leder till att barnen i stället kan bli rekryterade in i kriminalitet. Här kan man säga att samhället bistår i nyrekryteringen, säger Christina Kiernan.

Genom olika slags möjliggörare, bulvaner eller genom att byta ut hela eller delar av styrelsen efter att ha startat upp företaget kan kriminella komma igenom kontrollerna, berättar Christina Kiernan.

– Vi behöver bli noggrannare i våra kontroller. Men vi måste också få tillgång till rätt verktyg, få ta del av de uppgifter som behövs. Här finns stora utmaningar kopplat till sekretesslagstiftning och hur man får ta del av information kring företag och om individer i företag.

I onsdagens Aktuellt kritiserades Ivo även för att ännu inte ha stängt ett enda av polisens utpekade HVB-hem.

– Är det rimligt att det går så många veckor utan att Ivo gör någon tydlig aktivitet vad gäller HVB-hemmen på polisens lista? Oavsett vems lista så finns information om misstänkta oegentligheter och att brottslighet förekommer, säger Christina Kiernan.

Ivo svarade att myndigheten och polisen har separata listor och att myndigheten nyligen stängt ner tre HVB-verksamheter.

SKR uppger att lagstiftningen säger att det ska göras orosanmälan till socialtjänsten om ett barn är i fara. Men någon orosanmälan till socialtjänsterna har inte inkommit, säger Christina Kiernan.

– Vi har frågat i våra nätverk och varit i kontakt med kommuner men ingen säger sig ha fått någon anmälan.

DN har sökt Ivo som inte vill kommentera pågående tillsyner, men skriver att Inspektionen för vård och omsorg får in underrättelser ”hela tiden” som myndigheten agerar på.

Läs mer:

Polisen larmar: Kriminella driver HVB-hem

Share.
Exit mobile version