Sedan den 1 april 2024 krävs tillstånd från Ivo, inspektionen för vård och omsorg, för att driva ett skyddat boende som privat aktör.

Olga Persson, ordförande för Unizon, var initialt positiv till kraven på förbättrad kvalitet. Men hon konstaterar att flera mindre kvinnojourer har behövt stänga sina skyddade boenden samtidigt som de flesta har kunnat behålla sin stödverksamhet. Det är bland annat kravet på bemanning dygnet runt som flera boenden som drivits ideellt har haft svårt att uppfylla.

Även minskande placeringar sedan flera år tillbaka, och bristande finansiering, är en stor anledning till att jourer har avvecklat skyddat boende.

Det är framför allt stora delar av norra Sverige som har drabbats av de hårdare kraven. Majoriteten av jourerna i Norrbotten har stängt sina skyddade boenden.

– Stödet har blivit mer centraliserat och det kommer att finnas vita fläckar på kartan där man kanske måste åka 20–30 mil för att få stöd av en fysisk person, säger Olga Persson på Unizon.

Flera av jourerna i Norrbotten har kvar samtalsstöd med personal dagtid. I Gällivare stängde kvinnojouren Nike sitt skyddade boende strax innan den nya lagen infördes. Jouren bedömde tidigt att det inte fanns ekonomi eller resurser för att klara kraven.

Anna Krigsman är ensam på jouren där hon jobbar 40 procent.

– Vi har gjort oss av med allt utom förråd och en anställd, mig.

Gällivare kommun erbjuder skyddat boende men då på annan ort samt stöd för tillfälligt boende, exempelvis på hotell.

Men det är för lite, säger Anna Krigsman, som tillägger att jouren försöker hitta boendealternativ via privata bostadsföretag. Bostadssituationen i Malmfälten försvårar situationen ytterligare, menar hon.

– Kvinnor som levt under ekonomiskt våld har inte råd att bo i en nybyggd tvårummare för 10 000 kronor.

Behovet av hjälp för våldsutsatta kvinnor i Gällivare är stort. Under årets fyra första veckor kontaktade sju kvinnor jouren. Förra året hörde över 35 kvinnor av sig vid cirka 550 kontakttillfällen, enligt Anna Krigsman.

– Hos oss kan man vara anonym, vilket är en trygghet för många. Vi är fristående från socialtjänsten och kan stötta kvinnor i det som de behöver för stunden.

Jouren överlever på statsbidrag och kommunstöd.

– Vi går på sparlåga för att finnas kvar. Vårt mål är att ha en lägenhet igen och ge våldsutsatta kvinnor chansen att bo där, säger Anna Krigsman.

Ett år efter att den nya lagen införts hade Ivo fått in totalt 203 ansökningar om tillstånd att bedriva skyddat boende, varav sex stycken har beviljats.

Bland Unizons jourer har fyra tilldelats tillstånd från Ivo, ingen i norra Sverige.

Vad finns det för risker med att det inte finns ett skyddat boende på orten?

– Risken är att kvinnor stannar kvar i våldsamma relationer. Om du är livrädd kommer du inte att gå ut genom dörren med tre barn utan att veta att du har någonstans att ta vägen, säger Olga Persson.

Hon menar att regeringen borde ha analyserat konsekvenserna innan lagen infördes.

– Exempelvis, vad innebär det att skyddade boenden knappt kommer att finnas i Norrbotten, säger hon och fortsätter:

– Kommunen har ett stort ansvar att ta här. Om regeringen ser att kommunerna inte klarar av det livsviktiga uppdraget, att ge stöd och skydd till våld mot kvinnor och barn, så måste de agera.

Fredrik Lennartsson, tillförordnad avdelningschef för tillståndsprövningen på Ivo, säger att processerna har behövt ta tid.

– Lagen ska säkra stödet för barn och de med behov av skyddat boende. Då behöver vi hålla en hög kvalitet. Nu känner vi att vi kan göra en rättssäker bedömning och därmed pröva de inkomna ansökningarna.

Ivo ser bland annat över verksamheternas bemanning och att det finns anställd personal med adekvat utbildning.

– Volontärer kan komplettera men utifrån lagstiftningen ska verksamhetens personal ha adekvat behörighet, säger Fredrik Lennartsson.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall säger i en skriftlig kommentar till DN att de ideella organisationerna kan få statsbidrag för att klara de nya kvalitetskraven. Regeringen har även gett Statskontoret i uppdrag att följa upp och analysera effekterna av reformen. Hon understryker att det är kommunernas ansvar att säkerställa att kvinnor i hela landet ska ha rätt till skyddat boende, exempelvis genom att köpa platser vid behov.

Fakta.Nya regler för skyddade boenden

Den 1 april 2024 infördes nya regler i bland annat socialtjänstlagen och lagen om placering av barn i skyddat boende. Förändringarna ska ge bättre skydd till personer som utsätts för hot, våld eller andra övergrepp, samt förstärka barnrättsperspektivet för medföljande barn.

I och med lagändringarna infördes krav på tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg för att få bedriva skyddat boende. Detta för att, enligt regeringen, komma åt oseriösa aktörer samt höja kvaliteten. Kommuner och regioner som bedriver sådan verksamhet ska anmäla detta till Ivos omsorgsregister.

De som söker tillstånd från Ivo kan, med ansökan som grund, fortsätta att driva sin verksamhet medan de väntar på beslut. Vid avslag kan de inte längre driva verksamheten vidare.

Socialstyrelsen identifierade våren 2024 totalt 257 skyddade boenden varav närmare hälften drevs av ideella föreningar.

Källor: Regeringen, Socialstyrelsen

Share.
Exit mobile version