Kungsportsplatsen, centrala Göteborg. Det är minuterna innan klockan slår sju på kvällen, den 8 november 2023. En mörkklädd person med svarta handskar, iförd en stor svart hjälm stannar på en elsparkcykel utanför Pressbyrån på Kungsportsplatsen.

Bara några minuter tidigare har den senaste kunden lämnat kiosken, som nu står tom sånär som på 21-åringen som jobbar nattpasset bakom kassan. Det som sker därefter går blixtsnabbt.

Med en pistol i handen, försedd med ljuddämpare, går gärningsmannen in i kiosken. 21-åringen står med ryggen vänd mot ingången och rengör ett snusskåp när den första kulan träffar honom i höger kind. Han segnar ner på golvet.

Pistolen krånglar nu, och gärningsmannen tvingas mata ut en patron ur pistolen för att sedan luta sig över disken och avfyra vapnet igen. Han träffar nu offret i flanken, och kulan kilas fast i ryggraden.

Pistolen fortsätter krångla och gärningsmannen går då raskt ut ur kiosken och lämnar platsen på elsparkcykeln. Alltsammans har utspelat sig på ungefär en halv minut, och fångas av kioskens övervakningskamera.

När ordningsvakter, polis och vårdpersonal anländer är 21-åringen i ett livshotande tillstånd, och förs till Sahlgrenska sjukhuset där hans liv räddas.

En omfattande polisutredning följer, och en mängd spår har nu lett fram till att en tonåring i 15-årsåldern åtalas misstänkt för mordet. Han är tidigare ostraffad.

Bland annat har polisen kunnat följa gärningsmannens flykt från brottsplatsen till den plats där elsparkcykeln hittades övergiven, ungefär en halv kilometer därifrån, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

– Vi kan följa färden från pressbyrån via olika kameror. Sen har vi ett vittne som står på platsen där elsparkcykeln sedan överges. Vittnet pratar om att det är den här mörkklädda personen som kommer åkandes med den här jättestora hjälmen, och det stämmer tidsmässigt ungefär. Och det är på den här elsparkcykeln man hittar den åtalades dna, säger hon.

Utöver spåret från elsparkcykeln menar åklagaren att den åtalade haft likheter med personen på övervakningsfilmen, då man kunnat se en del av gärningsmannens ansikte. Åklagaren menar också att det finns en koppling mellan den åtalade och en telefon som kopplats upp mot master vid brottsplatsen och längs flyktvägen.

– Det kommer ta en hel sakframställan att väva samman allting, för det här är indiciemål, det är en mängd omständigheter. Jag påstår att han är kopplad till flyktfordonet, en brottstelefon och en mängd omständigheter kring detta, säger hon.

21-åringen ska enligt polisen ha en bakgrund inom den gängkriminella miljön i Biskopsgården, och en hypotes under utredningen har varit att skjutningen är kopplad till gängkonflikten mellan Norra och Södra Biskopsgården, där 21-åringen enligt polisen ska ha tillhört den senare falangen. Han har även tidigare blivit skjuten utanför en pizzeria i Biskopsgården.

Enligt Göteborgsposten har en släkting till 21-åringen en ledarposition inom nätverket Södra Biskopsgården, och även denne har tidigare blivit måltavla för såväl en skjutning och en knivattack.

I polisförhör säger 21-åringen att han inte haft något bråk med någon. När polisen frågar om skjutningen är ”en fortsättning från det att du sköts förra gången”, svarar han: ”Jag har ingen aning om vad du pratar om.”

Ulrika Åberg säger att man inte kan säga något säkert om att skjutningen skulle ha en koppling till konflikten mellan Södra och Norra Biskopsgården.

Vi har inte bottnat i det, så jag kan inte säga det. Det är naturligt att titta på den konflikten. Det kan vara så att någon har tyckt att man ska skjuta målsägande och sedan anstifta någon annan, men där har vi inte kunnat reda ut hur det förhåller sig, säger Ulrika Åberg.

Hon säger vidare att utredningstiden varit kort med tanke på den misstänktes unga ålder, och att man inte kunnat bottna i alla aspekter.

– Det gör att vi får gå till åtal på det vi har nu, säger hon.

Finns det misstankar om att fler personer är inblandade?

– Vi tycker oss kunna se att det säkerligen finns en anstiftare involverad, även om vi inte har kunnat snöra upp det i den här utredningen. Omständigheter kring köp av elsparkcykeln tyder på att det kan vara andra personer som gjort det. Men det är lite diffust. För mig är det uppenbart att det är klart att någon fler som är inblandad i detta, även om vi inte kan snöra upp det just nu.

Den åtalade ynglingens försvarare, Tomas Kvartsberg, säger att hans klient nekar till brott, och att man hoppas på en friande dom.

– Det är helt enkelt inte han som varit den här skytten. Utan det har varit en annan person, säger han. Han har ingen koppling till personen som blivit skjuten.

Vad säger du om åklagarens bevisning, att man kopplat gärningsmannen till den här elsparkcykeln och hittat din klients dna på den?

– Man har ju kunnat följa sparkcykeln från brottsplatsen, ja. Min huvudman har provkört en hel del olika sparkcyklar, och de är ganska populära i hans åldersgrupp, alltså ungdomar. Så att hans dna finns på den här sparkcykeln tycker inte vi är något konstigt, säger Tomas Kvartsberg.

Rättegången börjar på tisdag.

Share.
Exit mobile version