Just nu är det omkring en procentenhets lägre ränta på ett bundet femårigt lån jämfört med ett rörligt, ungefär 3 procent mot 4.

Det är ovanligt. Femårsräntan ligger ofta 1,5-2,5 procentenheter högre än den rörliga. Senast den var så här mycket lägre var i samband med finanskrisen 2008. Men den som band då gjorde en riktigt dålig affär, eftersom alla räntor störtdök kort därefter till extremt låga nivåer.

Eftersom Riksbanken också kraftigt tryckt på att tiden med sådana låga boräntor i Sverige är över, skulle det kunna vara ett gyllene tillfälle att binda bolånen på fem år nu.

Enligt Riksbanken kommer styrräntan nästa sommar att ligga på 2,25 procent, vilket när bankerna följt efter så småningom skulle ge en rörlig ränta på omkring 3,25 procent, alltså fortfarande högre än vad femårsräntan är i dag.

Genom att binda nu skulle det direkt ge 1 600 kronor mindre i kostnader per månad för ett bolån på två miljoner. En välbehövlig lättnad för många pressade hushåll.

Så med tanke på Riksbankens uttalande om ett ”paradigmskifte” bort från det extremt låga ränteläget, är det en bra idé att binda räntan på fem år?

Svaret från privatekonomerna är ja – om du kämpar med ekonomin och tycker att 3 procent i ränta gör att du kommer ned på en bra nivå.

Ingela Gabrielsson, fristående privatekonom, menar att i ett normalränteläge är det en bra ränta.

– Slutsatsen är att man lika gärna kan binda nu, man får en lättnad i ekonomin. I en orolig omvärld behöver jag i alla fall inte oroa mig för räntan under den perioden och du vet vad du har för kostnader. Räntan kanske kan bli ännu lägre igen, men Riksbankens prognos är det man har att hålla sig till.

Hon tror inte att det är ett val man skulle ångra.

– Nej det tror jag inte, det är ändå en väldigt bra ränta.

Finansinspektionens konsumentskyddsekonom, Moa Langemark, pekar också på att det är hur man klarar den egna ekonomin som ska vara i fokus, och att det är ”genuint svårt” att på sin egen kammare försöka göra bedömningar av hur räntorna kan utvecklas, och att pricka de vändpunkter när det varit lönsammare att binda.

– Därför tycker jag att det är bättre att gå till sin egen ekonomi. Är du orolig över den, är den ett stressmoment och du vill få ned kostnaderna, så kan du binda. Men historiskt sett har det varit mest lönsamt att hålla bolånen rörliga.

Men om det stämmer att lågräntetiden är över så är det här en mycket bra ränta?

– Jag tycker aldrig att man ska säga aldrig, det finns så många osäkerheter. Prognosmakarna kan ta höjd för oväntade saker, men det finns saker som vi inte vet att vi inte kände till, säger Moa Langemark.

En sådan sak var pandemin. En annan var Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina, som tog många på sängen och påverkade hela världsekonomin.

Den oberoende ekonomen Claes Hemberg drar en annan slutsats av den låga femårsräntan – att Riksbanken har fel.

När inflationen drog iväg var Riksbanken tydlig med att tiderna med extremt låga räntor var över, ingen mer minus – eller nollränta.

– Det är för att centralbankerna kommit överens om att skadorna för ländernas ekonomier med nollräntepolitiken och gratislån var för stora, säger han.

Riksbanken har alltså i sina prognoser att styrräntan de närmaste åren kommer att bottna på 2,25 procent från halvårsskiftet 2025, och menar att kring 2 procent är där man vill ligga långsiktigt.

Men samtidigt räknar räntehandlarna på bankerna med ett snabbare fall och till betydligt lägre nivåer. Enligt Claes Hemberg är det detta som avspeglas i den låga femårsräntan.

– Nu tror marknaden att styrräntan kommer att ligga på 1,5 procent till sommaren, även om det ligger i den här handelns natur att man överreagerar uppåt och nedåt. Att Riksbanken säger att det aldrig mer blir nollränta betyder inte att den inte kan vara en procent eller en halv, om ekonomin kräver det. Man ska nog se Riksbankens mål på två procent som ett genomsnitt över en konjunkturcykel, säger Claes Hemberg.

Han menar också att skillnaden i prognoserna också beror på olika perspektiv.

– Riksbanken är ju där för att inge stabilitet och förutsägbarhet. De kan inte byta fot för ofta. Däremot har marknaden en ständig ambition att springa före. De ska ju köpa och sälja räntor. Just nu är Riksbankens prognos där marknaden var för fyra månader sedan, säger han.

Skillnad i kronor mellan bundet och rörligt lån

● Bundet lån på fem år från i dag: 5 000 kronor per månad

● Rörligt lån, SBAB:s prognos: 5 533 kronor per månad

● Större sänkning av styrräntan: 4 666 kronor per månad

Jämförelsen visar räntekostnaden för ett lån på två miljoner kronor, före ränteavdrag. Det första exemplet med rörlig ränta bygger på SBAB:s prognos för genomsnittsräntor kommande år.

Det andra beräknas på en sänkning av styrräntan till 1,5 procent och en genomsnittlig rörlig ränta på 2,8 procent.

Den statliga bolånebanken SBAB släppte på torsdagen en ränteprognos som pekar mot en rörlig ränta på 3,1 procent sommaren 2025, och att den därefter stiger något igen. Enligt prognosen skulle man tjäna på att binda på fem år i dag.

Chefsekonomen Robert Boije håller med visserligen med om att det går att tolka den låga femårsräntan som att den rörliga måste ned mycket mer.

– Men att femårsräntan är så låg nu kan också bero på att det tillfälligt är hårdare konkurrens mellan bankerna. Marginalerna är generellt små på de bidningstiderna nu och de kommer antagligen att öka. Men det kan hända att den rörliga räntan sjunker mer än i vår prognos.

En viktig sak att tänka på när man binder lånen är att det dels kan bli stora kostnader för att lösa dem i förtid, om man skulle sälja bostaden, eftersom banken då kräver ersättning för uteblivna ränteintäkter. Dels knyter man sig också hårdare till sin bank, och kan inte byta till någon annan med bättre villkor.

Share.
Exit mobile version